
Q:  What is Use Tax?   
A:  Use tax is a tax where sales tax was due but not 
charged.  It applies to purchases of tangible 
personal property and for certain services.  In cases 
where a seller does not charge sales tax, the 
purchaser is responsible to report and remit the tax.    
Use tax applies to both businesses and individuals. 
 
Q:  Why is there such a thing as use tax?   
A:  The main purpose of the use tax is to protect in-
state retailers against unfair competition from out of 
state sellers that do not collect sales taxes.  All 
states that collect sales taxes also collect use taxes. 
 
Q:  I thought the seller already collected the 
sales tax.   
A:  Taxes, tariffs, duties etc. paid to other countries 
or United States Customs is not sales tax.  Sales tax 
paid to other states is a credit for Utah use tax.  If 
you paid some kind of sales tax, provide a receipt or 
invoice identifying it as a Utah or other state’s sales 
tax.    
 
Q:  Who is required to pay use tax and how is it 
to be paid? 
  
A:  All purchasers that have not paid sales tax on 
items used in Utah are required to pay use tax.   
 
Purchasers with annual purchases subject to use 
tax report and remit the use tax on either an 
Individual Income Tax Return (Form TC-40 line 31) 
or a Corporation Franchise/Income Tax Return 
(Form TC-20 Schedule A line 26).  
Alternatively, if you import a large amount of items 
(such as for resale), you may become licensed to 
pay the tax on a Sales and Use Tax Return. 
 
Q:  How do I become licensed for use tax?  
A:  To become licensed for use tax, you must 
complete Form TC-69, Utah State Business and Tax 
Registration.   
 
Apply online at 
https://tap.tax.utah.gov/TaxExpress/_/ 
 
A PDF version of the form is found on our website at 
http://www.tax.utah.gov/forms/current/tc-69.pdf. 

 
 
 

  

References may be found in Administrative Rules R865-21U-1, R865-21U-6, and 
R865-19S-58, and in Utah Code Section 59-12-107.  These references and other 
supplemental research sources may be found on at tax.utah.gov. 

  
Q:  What if my purchases are intended for resale?  
A:  Purchases of merchandise for resale are exempt 
from sales and use tax if the purchaser has a valid 
sales tax account.   
 
If any or all of the imported items listed on the 
Purchases Subject to Use Tax worksheet you 
received were purchased for resale, indicate your 
sales tax number in your response to this letter, and 
provide documentation that the items purchased were 
intended for resale.  Documentation may include 
invoices showing the sale of those items, or of similar 
items.   
If purchases intended for resale are later used by the 
purchaser, they must be reported on Line 4 of the 
Sales and Use Tax Return (Form TC-62S or TC-
62M).   
Note: Real property contractors who convert tangible 
personal property into real property are considered 
consumers, and their purchases of construction 
materials and other items of tangible personal 
property are generally subject to sales and use tax. 
 
Q:  When I went through Customs I was told that 
my merchandise is exempt from tariffs.  Why is 
the Utah State Tax Commission now trying to 
collect use tax on the exempt merchandise?  
A:  Many people confuse state tax with federal tariffs.  
An item exempt from tariffs is not necessarily exempt 
from Utah sales and use tax. 
   
Q:  When I went through Customs I paid the 
applicable tariffs on my merchandise.  Isn’t that 
double taxation?  
A:  Again, state taxes and federal tariffs are unrelated.  
If you purchase items for use in Utah without paying 
sales tax, use tax is due regardless of any federal 
tariffs paid. 
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