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FINAL PRIVATE LETTER RULING 

 

REQUEST LETTER 

 

10-006 

 

 

May 14, 2010 

 

VIA FACSIMILE (801) 297-3919, Attn: Cheryl 

 

Utah State Tax Commission – PLR 

210 North 1950 West 

Salt Lake City, UT  84134 

 

Re:  Private Letter Ruling Request 

 

To Whom It May Concern: 

 

I am requesting a private letter ruling on behalf of my client.  The client is located AREA and 

has business activities in Utah.  My client’s business activities include the manufacture, sale, 

lease and service of large format projection systems and the licensing of trademarks.  In YEAR, 

my client entered into an agreement to sell a large format projection system and licensing of 

trademarks to a theater in Utah (the “Agreement”). 

 

Article 4 of the Agreement is entitled “Payment.”  Section 4.01 is then entitled “Purchase Price” 

and requires the theater to pay a fixed Purchase Price, payable 90% upon execution of the 

Agreement and 10% upon the earlier of the date of acceptance of the system or a date certain.  

Section 4.02 is entitled “Additional Payment,” and requires the theater to pay, on a monthly basis 

for ten years, an amount equal to the greater of either a set amount (as adjusted for inflation) or a 

percentage of Net Theater Admissions.  My client has remitted Utah sales tax on both the upfront 

“Purchase Price” payment and the “Additional Payment” amounts.  The theater was billed for 

these amounts and has paid my client for the sales tax on the upfront “Purchase Price” payment, 

but does not agree that sales tax should be charged on the “Additional Payment” and therefore 

has not remitted sales tax on those payments. 

 

Because the “Additional Payment” is based on either a set amount or a percentage of Net Theater 

Admissions, the theater believes this payment is a function of tickets sold, and that since sales 

taxes have already been paid on those ticket sales the “Additional Payment” to my client is 

therefore not subject to further sales tax.  The theater also claims the “Additional Payment” is 

really akin to a payment for films and not a payment for tangible personal property.  Payment for 

films is not subject to sales tax in Utah.  UT Code Sec. 59-12-104(6).  My client has leased a few 

films to the theater, which are separate charges from the system charge, and due to the 

exemption, no sales tax was charged on the lease of the films. 
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Utah imposes a tax on the purchaser for amounts paid or charged for retail sales of tangible 

personal property made within Utah.  UT Code Sec. 59-12-103(1)(a).  Purchase price and sales 

price represent the total amount of consideration valued in money for which tangible personal 

property is sold.  UT Code Sec. 59-12-102(82).  The total consideration the theater pays my 

client under the Agreement consists of the upfront “Purchase Price” payment and the “Additional 

Payment.”  My client believes the methodology used in determining the amount of the 

“Additional Payment” does not determine whether the payment is subject to sales tax.  Rather, 

my client believes the determination of whether the “Additional Payment” is subject is subject to 

sales tax is based upon what the payment is for, under the terms of the Agreement.  My client 

claims the “Additional Payment,” together with the upfront “Purchase Price” payment, 

constitutes the total purchase price of the projection system, which is, in fact, tangible personal 

property, subject to Utah sales tax.  For clarity, I have included that portion of the Agreement 

setting forth the upfront “Purchase Price” payment and the “Additional Payment” and what they 

represent. 

 

My client is requesting a ruling on the taxation of the “Additional Payment” stream described 

above.  Specifically, is the “Additional Payment,” which is the greater of a set amount or a 

percent of the Net Theater Admissions, subject to sales tax in Utah?  In your response, please 

include the applicable statues supporting the ruling. 

 

Should you have questions regarding this request for a private letter ruling, please contact the 

undersigned.  Thank you for your assistance in this matter. 

 

Sincerely, 

 

NAME 

ADDRESS 

PHONE 

FAX 

EMAIL 

 

Enclosures 
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RESPONSE LETTER 

 

August 9, 2010 

 

 

 

NAME 

ADDRESS 

 

RE: Private Letter Ruling Request–Sales Tax Treatment of Additional Monthly Payments for 

the Purchase of a Motion Picture Projection System  

 

Dear NAME: 

 

 You have requested a ruling on behalf of your client, who entered into an agreement 

dated DATE, to sell a motion picture projection system to a theater in Utah for an up-front 

purchase price followed by additional monthly payments for ten years.  These monthly payments 

are based on net theater admissions, subject to certain minimum amounts.  

 

 Your client believes the up-front payment and the additional monthly payments are 

subject to sales tax because they are consideration for the sale of tangible personal property.  

You have said that your client has charged sales taxes to the theater on all payments, but the 

theater believes the additional monthly payments are not taxable for two reasons:  first, the 

monthly payment amounts are based on ticket sales that have already been taxed, and second, the 

monthly payments are “akin to a payment for films and not a payment for tangible personal 

property.”  Payments for films are exempt under Utah Code § 59-12-104(6).   

 

 Lastly, you included a partial copy of the agreement dated DATE between your client 

and the theater.  This agreement generally supports your description of its terms.  However, it 

also suggests that your client might have leased instead of sold the projection system.  After the 

agreement’s initial term of ten years, the agreement might either automatically renew for ten 

more years or terminate and the theater might have the option of purchasing the projection 

system for a set price.   

 

I.  Applicable Law 

 

Utah Code § 59-12-103(1) states in part: 

 

(1)  A tax is imposed on the purchaser . . . for . . .  

(a) retail sales of tangible personal property made within the state; 

. . . . 

(k)  amounts paid or charged for leases or rentals of tangible personal 

property if within this state the tangible personal property is: 

(i)  stored; 

(ii)  used; or 

(iii)  otherwise consumed . . .  
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Utah Code § 59-12-102(97) defines sales, in part, as follows: 

 

(a)  "Sale" means any transfer of title, exchange, or barter, conditional or 

otherwise, in any manner, of tangible personal property or any other taxable 

transaction under Subsection 59-12-103(1), for consideration. 

(b)  "Sale" includes: 

. . . .  

(v)  any transaction under which right to possession, operation, or use of any 

article of tangible personal property is granted under a lease or contract 

and the transfer of possession would be taxable if an outright sale were 

made. 

 

Utah Code § 59-12-102(50) defines lease, in part, as follows: 

 

(a)  "Lease" or "rental" means a transfer of possession or control of tangible 

personal property or a product transferred electronically for: 

(i)   (A) a fixed term; or 

(B)  an indeterminate term; and 

(ii)  consideration. 

 

Utah Code § 59-12-102(85) defines purchase price, in part, as follows: 

 

(a)  "Purchase price" and "sales price" mean the total amount of consideration: 

(i)  valued in money; and 

(ii)  for which tangible personal property, a product transferred electronically, 

or services are: 

(A)  sold; 

(B)  leased; or 

(C)  rented. 

 

Utah Code § 59-12-104 provides exemptions, which include: 

 

(6)  sales of commercials, motion picture films, prerecorded audio program tapes 

or records, and prerecorded video tapes by a producer, distributor, or studio 

to a motion picture exhibitor, distributor, or commercial television or radio 

broadcaster; 

. . . .  

(23)  a product stored in the state for resale;  

. . . .  

(25) a product purchased for resale in this state, in the regular course of business, 

either in its original form or as an ingredient or component part of a 

manufactured or compounded product; 

. . . .   
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(27) any sale of a service described in Subsections 59-12-103(1)(b), (c), and (d) to 

a person for use in compounding a service taxable under the subsections; 

. . . . 

 

Utah Code § 59-12-103(1)(b)-(d) involves amounts paid for certain telecommunications 

and ancillary services and amounts paid for certain fuels. 

 

II.  Analysis 

 

Under § 59-12-103(1)(a) or (1)(k), Utah sales tax is imposed on the theater for the sale or 

lease of the projection system because the system has been sold or leased within the State.  The 

definitions of “sale” and “lease” are broad and found in § 59-12-102(97) and § 59-12-102(50), 

respectively.  Under § 59-12-102(85), sales price is also broadly defined.  The sales price of the 

projection system includes the additional monthly payments because these payments are 

consideration for the projection system.  The statutes cited above make no distinction for the 

manner in which consideration is based or is received. 

 

Furthermore, the additional monthly payments are not exempt under § 59-12-104.  First, 

the monthly payments are not akin to exempt payments for films.  The exemption for films is 

found in § 59-12-104(6) and only covers films, tapes, and records; the exemption does not cover 

the equipment used to play the films, tapes, or records.  Under the facts presented, the additional 

monthly payments are only for the projection system, not for any films, tapes, or records. 

 

Second, the monthly payments are not exempt under a resale exemption even though the 

ticket sales have already been taxed.  The resale exemptions of § 59-12-104(23) and (25) do not 

apply because the theater is not reselling the projection system and the projection system is not a 

component of the ticket sales.  Additionally, the resale exemption of § 59-12-104(27) cannot 

apply because the theater is not selling telecommunications services or fuels.   

 

III.  Conclusion 

 

For the situation you have described, the Commission finds that the additional monthly 

payments are subject to Utah sales tax under § 59-12-103(1)(a) or (1)(k) and no exemption 

applies.  This ruling is based on current law and could be changed by subsequent legislative 

action or judicial interpretation.  Also, our conclusions are based on the facts as described.  

Should the facts be different, a different conclusion may be warranted.  If you feel we have 

misunderstood the facts as you have presented them, you have additional facts that may be 

relevant, or you have any other questions, you are welcome to contact the Commission.   

 

For the Commission, 

 

Michael J. Cragun 

Commissioner 

 

MJC/aln 

10-006 


