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FINAL PRIVATE LETTER RULING 

 

REQUEST LETTER 

09-016 

 

Utah State Tax Commission 

Pam Hendrickson,  

R. Bruce Johnson,  

Marc B. Johnson,  

D’Arcy Dixon Pignanelli 

210 North 1950 West 

Salt Lake City UT  84134 

 

Re: Private Ruling Request on Resident vs. Non-Resident Classification of Trusts 

 

Dear Commissioners: 

 

 We are writing to request a Private Letter Ruling on whether the trusts described below 

would be considered as resident trusts for Utah Sate Income tax purposes.  This issue is not 

pending before the Commission in any audit or appeals. 

 

FACTS 

 

 In 1942, a resident of Canada executed a Deed of Donation creating separate trusts for his 

children and their issue.  The Deed of Donation (i.e. the equivalent of a trust agreement) provides 

that the “[d]onation, Deed and Trust and the terms and conditions of this Deed shall, at all times, 

be construed according to the laws of the Province of Quebec, presently in force”.  The creator of 

the trusts is now deceased.  The trusts were administered primarily in Canada until 

approximately 1985 and have been administered primarily in New York since that time.  When 

the administration of the trusts was moved to New York, Quebec legal counsel informally 

advised New York legal counsel that matters of administration would be governed under New 

York law, but that matters of construction would continue to be governed under Quebec law.  In 

fact, the Trustees have, in recent years, gone to the Quebec Court for rulings on trust 

construction and for modification of administrative provisions.  Since about 1985, any judicial 

accountings of the trusts have been in the Surrogate’s Court in Nassau County, New York.  

Trustees’ meetings, when held in person, are held in New York.  Some trust business is 

conducted by conference call and by email.  The accountants and lawyers for the trusts are in 

New York and the trusts’ records are maintained in New York.  The address used by the trusts 

for business correspondence and on tax returns is the address of the accountants in New York 

City. 

 

 The trusts’ assets are primarily intangible investment assets (for example marketable 

securities and private investments). The trusts do not own any real property or tangible personal 

property in Utah and do not have any controlling interest in any business in Utah. 
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 There are currently seven Trustees of the trusts, four individuals residing in the state of 

New York, one individual residing in the state of Connecticut, one individual residing in the state 

of Maryland and a private trust company incorporated under the laws of Wyoming. Such private 

trust company (“Trust Company”) is owned by descendants of the creator of the trusts.  One of 

those descendants is a Utah resident who serves as one of the directors and officers of the Trust 

Company.  One of the New York resident Trustees is considering resigning as a Trustee in favor 

of a Utah resident individual (the individual referred to in connection with the Trust Company).  

No change in the actual administration of the trusts would occur as a result of substituting the 

Utah resident individual as one of the seven Trustees. In other words, all the trusts would 

continue to be administered in New York in the manner set forth above.  The specific question 

posed is whether the addition of a Utah resident individual as one of the seven Trustees would 

result in the trusts being considered as resident trusts for Utah State Income Tax purposes.    

 

APPLICABLE LAW 

 

 Utah Code Annotated Section 59-10-201(1) imposes an income tax on a resident trust on 

the state taxable income of the trust and a Utah income tax return for the resident trust is required 

for each year that a federal return in required.  Section 59-10-103(1)(n) defines a non-resident 

trust as a trust which is not a resident trust.  Section 59-10-103(1)(r) in turn provides that a 

resident trust is as defined in Section 75-7-103.  Section 75-7-103(1)(i) provides that a “resident 

trust” means: 

 

(ii)  a trust, or portion of a trust, consisting of property transferred by Will of a decedent 

who at the time was domiciled in the state; or 

 

(iii) a trust administered in this state. 

 

Further, Section 75-7-107(4) provides that: 

 

(4)  A trust shall be considered to be administered in this state if: 

 

(a) the trust states that this state is the place of administration, and any administration of 

the trust is done in this state; or 

 

(b) the place of business where the fiduciary transacts a major portion of its 

administration of the trust is in this state. 

 

Finally, Section 75-7-107 (7) provides that “unless otherwise designated in the  

trust instrument, a trust is administered in the state if it meets the requirements of subsection 

(4)”. 

 

 We are not aware of any specific statutory authority, rule or commission opinion on the 

resident vs. non-resident classification status of a trust administered by multiple Trustees and we 

are aware of only one advisory opinion on such classification status of a trust administered by a 

sole Trustee.  Citing the predecessor to Section 75-7-103(1)(i)(ii) quoted above, the Commission 

in a 1998 advisory opinion (98-028) determined that the trust in question would be considered a 
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resident trust because it was created by a decedent who died domiciled in Utah, even though the 

individual sole Trustee of the trust had moved to another state.  Of course, in our case as noted 

above, the decedent who created the trust was not a Utah resident at the time of his death.  Utah 

Administrative Code R865-9I-2 and R884-24P-52 offer guidance in determining whether an 

individual should be determined as a resident of or domiciled in Utah, but do not appear to 

applicable to the facts stated above. 

 

APPLICATION OF LAW TO FACTS 

 

 As noted above, the trusts in this case were not created by a resident of Utah and 

therefore would only be resident trusts if deemed administered in Utah.  Furthermore, because 

the Deed of Donation creating the trusts does not specify Utah as the place of administration, the 

trusts would only be considered as resident trusts if the “place of business where the fiduciary 

transacts a major portion of its administration is in Utah” (Section 75-7-107(4)(b)) (emphasis 

added).  The phrase ‘a major portion if its administration’ is not defined under Utah Tax or Trust 

Law but the phrase suggests that under this section, at least fifty percent of the administration of 

the trusts would have to be conducted in Utah in order for the trusts to be classified as resident 

trusts. 

 

 In this case, as noted above, virtually all administration has occurred and will continue to 

occur in New York.  If appointed, the Utah resident would become one of seven Trustees and 

would have a one-seventh vote in decisions and actions with respect to the administration of the 

trusts (as well as a role in the Trust Company).  Therefore, under the facts of this case we 

respectfully submit that having a Utah resident as one of the seven Trustees of the trust should 

not result in having the trusts classified as resident trusts for Utah State Income Tax purposes.  

We recognize that the classification of the trusts as resident or non-resident could change if at 

some point in the future a ‘major portion’ of the administration of the trusts moved from New 

York or some other state, to Utah, but such is highly unlikely to occur. 

 

RULING REQUEST 

 

 Accordingly, we request a Private Letter Ruling from the commissioners to the effect that 

the adding of a Utah resident individual as one of the Co-Trustees of the trusts, under the facts 

and circumstances of this case, will not result in the trusts being classified as resident trusts for 

Utah State Income Tax Purposes. 

 

Very truly yours, 

NAME 
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RESPONSE LETTER 

 

      March 1, 2010 

 

 

 

 

NAME 

ADDRESS 

 

RE:   Private Letter Ruling Request – Determination of Whether the Trusts Presented are 

Resident Trusts for Utah Income Tax Purposes 

 

Dear NAME: 

 

 You have requested a private letter ruling on behalf of your client to determine whether 

certain trusts you describe (the “Trusts”) would be considered to be resident trusts for Utah State 

income tax purposes.   

 

 You stated that in 1942 a resident of Canada executed a Deed of Donation creating the 

separate Trusts for his children and their issue.  You explained that the Deed of Donation, which 

is the trust agreement, states that the “[d]onation, Deed and Trust and the terms and conditions of 

this Deed shall, at all times, be construed according to the laws of the Province of Quebec, 

presently in force.”  Through a subsequent telephone conversation, you stated that the Deed of 

Donation contains no language indicating that Utah is the place of the Trusts’ administration.  

Additionally, you provided that the creator was not a Utah resident at the time of his death, and 

through a subsequent telephone conversation, you also provided that the creator was not 

domiciled in Utah at the time of his death, either.   

 

For the Trusts’ administration, you explained:   

 

The trusts were administered primarily in Canada until approximately 1985 and 

have been administered primarily in New York since that time.  When the 

administration of the trusts was moved to New York, Quebec legal counsel 

informally advised New York legal counsel that matters of administration would 

be governed under New York law, but that matters of construction would 

continue to be governed under Quebec law.  In fact, the Trustees have, in recent 

years, gone to the Quebec Court for rulings on trust construction and for 

modification of administrative provisions.  Since about 1985, any judicial 

accountings of the trusts have been in the Surrogate’s Court in Nassau County, 

New York.  Trustees’ meetings, when held in person, are held in New York.  

Some trust business is conducted by conference call and by email.  The 

accountants and lawyers for the trusts are in New York and the trusts’ records are 

maintained in New York.  The address used by the trusts for business 

correspondence and on tax returns is the address of the accountants in New York 

City. 
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The trusts’ assets are primarily intangible investment assets (for example, 

marketable securities and private investments). The trusts do not own any real 

property or tangible personal property in Utah and do not have any controlling 

interest in any business in Utah. 

 

 Concerning the Trustees, you explained that there are currently seven, including four 

individuals residing in New York, one individual in Connecticut, one individual in Maryland, 

and a private trust company incorporated in Wyoming.  You also explained that the private trust 

company has directors and officers, one of whom is a Utah resident.  You further explained that 

one of the New York individuals is considering resigning as a Trustee in favor of the Utah 

resident who is the officer/director.  You stated that this possible change would not affect the 

Trusts’ actual, future administration. 

 

 You stated that your specific question is “whether the addition of a Utah resident 

individual as one of the seven Trustees would result in the trusts being considered as resident 

trusts for Utah State Income Tax purposes.”  You asked that we rule that “the adding of a Utah 

resident individual as one of the Co-Trustees of the trusts, under the facts and circumstances of 

this case, will not result in the trusts being classified as resident trusts for Utah State Income Tax 

Purposes.” 

 

Applicable Law 

 

In § 59-10-201, Utah imposes income tax on resident trusts.  In § 59-10-103(r), resident 

trusts are defined the same as in § 75-7-103, which states the following: 

 

"Resident estate" or "resident trust” means: 

(i) an estate of a decedent who at death was domiciled in this state; 

(ii) a trust, or a portion of a trust, consisting of property transferred by will of a 

decedent who at his death was domiciled in this state; or 

(iii) a trust administered in this state. 

 

§ 75-7-103(1)(i). 

 

For § 75-7-103(1)(i)(iii), § 75-7-107(4) states when a trust is considered to be administered in 

Utah, as follows: 

 

A trust shall be considered to be administered in this state if: 

(a)  the trust states that this state is the place of administration, and any 

administration of the trust is done in this state; or 

(b)  the place of business where the fiduciary transacts a major portion of its 

administration of the trust is in this state. 

 

Additionally, § 75-7-107(7) provides:   
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Unless otherwise designated in the trust instrument, a trust is administered in this 

state if it meets the requirements of Subsection (4). 

 

For § 75-7-107(4)(b), the Utah Code Title 75 does not define “the fiduciary”
1
 or “a major 

portion.”
2
  Also, Title 75 provides no guidance regarding the effect of having multiple fiduciaries 

on determining where “a major portion of  [the] administration” occurs. 

 

Analysis 

 

To decide whether the Trusts are resident trusts, the Commission first looks to § 75-7-

103(1) and its three subsections.  The first and second subsections, § 75-7-103(1)(i)(i) and (ii), 

do not apply because they require a decedent who was domiciled in Utah at the time of his death.  

This ruling involves a creator who was not a resident of or domiciled in Utah at the time of his 

death.  The third subsection, § 75-7-103(1)(i)(iii), which defines a resident trust as one 

administered in Utah, requires further analysis. 

 

In connection with § 75-7-103(1)(i)(iii), § 75-7-107(4) provides two ways in which a 

trust can be considered to be administered in Utah.  Under the first way found in § 75-7-

107(4)(a), a trust document must state that Utah is the place of administration.  However, for this 

ruling the Deed of Donation contains no such language, so the Trusts cannot meet  § 75-7-

107(4)(a).
 3
 

 

                                                 
1 For Title 59, Chapter 10, fiduciary is defined as follows:          

 

"Fiduciary" means: 

(i)   a guardian; 

(ii)   a trustee; 

(iii) an executor; 

(iv) an administrator; 

(v)  a receiver; 

(vi) a conservator; or 

(vii) any person acting in any fiduciary capacity for any individual. 

 

§ 59-10-103(1)(g). 

 
2  Title 75, Chapter 7 uses the phrase “a major portion” in 75-7-204, which states in part: 

 

(1)  The court may not, over the objection of a party, entertain proceedings under Section 75-7-

201 involving a trust which: 

. . . .  

(c) has a fiduciary which transacts a major portion of its trust administration in another 

state. 

(2) Notwithstanding Subsection (1), the court may entertain a proceeding regarding any matter 

involving a trust if: 

(a) all appropriate parties could not be bound by litigation in the courts of the other state; or 

(b) the interests of justice would be seriously impaired. 

 

 (Emphasis added.) 
3 Likewise, based on the language of the Deed of Donation, § 75-7-107(7) cannot be applied to find that the Trusts 

are administered in Utah.   
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Under the second way found in § 75-7-107(4)(b), a trust is administered in Utah when 

“the place of business where the fiduciary transacts a major portion of its administration of the 

trust is in this state.”  Title 75 contains no additional guidance about how “a major portion” is to 

be determined when multiple fiduciaries are involved.  However, for “a major portion,” we will 

consider the administrative work of all seven trustees.  Based on your facts, the majority of the 

administration of the Trusts occurs in New York, where the in-person Trustee meetings are held 

and where the Trusts’ accountants, lawyers, records, and business addresses are located.  Also, 

legal matters are handled in New York and Quebec.  Based on your facts, minimal 

administration would occur in Utah, where the Trust has no real property, tangible personal 

property, or controlling interests in any business.  The only Utah activity mentioned in your letter 

would be trust business conducted by conference call or email with the Trustee in Utah.  Based 

on these facts, we find that “the place of business where the [Trustees] transact[] a major portion 

of [their] administration of the [Trusts]” is not in Utah, so the Trusts cannot be resident trusts 

under § 75-7-103(1)(i)(iii).   

 

In summary, the Trusts as you described them are not resident trusts under Utah law 

because they do not meet any of the three subsections of § 75-7-103(1). 

 

Conclusion 

 

 We find that the adding of a Utah resident individual as one of the co-trustees of the 

Trusts, under the facts and circumstances you provided, will not result in the Trusts being 

classified as resident trusts for Utah State income tax purposes.  Our conclusions are based on 

the facts as you described them.  Should the facts be different, a different conclusion may be 

determined.  If you feel the Commission has misunderstood the facts as you presented them, if 

you have additional facts that may be relevant, or if you have any other questions, please contact 

one of us.   

 

For the Commission, 

 

 

 

D’Arcy Dixon Pignanelli 

Commissioner 

 

DDP/aln 

09-016 

 

 

 

 

  


