
FINAL PRIVATE LETTER RULING

REQUEST LETTER

DEAR TP REP

I discussed the question of tax exemption with you last DATE.   I included the attached  
communication I had with INTERNATIONAL CLUB legal department.   I wondered if the  
subject could receive a written reply as to the instruction from the Utah Tax Commission.  Could  
you forward this as a private letter asking for a ruling?  I would like to have clarity in writing on  
the subject.

Thanks for your help.
NAME

RESPONSE LETTER

November 18, 2008

NAME
ADDRESS

RE:  Private Letter Ruling Request—Sales and Use Tax Exemption Treatment for 501(c)(4)  
Institutions

Dear NAME:

You have requested a ruling as to whether two local CLUBS and districts are eligible for  
exemption from Utah sales tax under Utah’s exemption for religious and charitable institutions.  
The CLUBS, which are for districts ##### and #####, are chartered by INTERNATIONAL  
CLUB and operate with 501(c)(4) exemptions determined by the Internal Revenue Service  
(“IRS”).  The FOUNDATION operates with a 501(c)(3) exemption determined by the IRS and  
has a Utah sales tax exemption number.  The FOUNDATION and the CLUBS operate separately.  
Other local CLUBS view themselves as operating under the umbrella of the FOUNDATION;  
they use the FOUNDATION’S exemption number to treat themselves as exempt.

Applicable Law



Utah Code Ann. § 59-12-103 imposes sales and use tax on sales of tangible personal  
property and other specifically enumerated services.  Utah Code Ann. § 59-12-104(8) provides  
an exemption for “sales made to or by religious or charitable institutions in the conduct of their  
regular religious or charitable functions and activities, if the requirements of Section 59-12-104.1  
are fulfilled . . .”  Utah Code Ann. § 59-12-104.1 restates the same qualifications as § 59-12-
104(8) and then provides some procedural requirements to facilitate the administration of the  
exemption.

Utah Admin. Code R865-19S-43(A) (“Rule 43A”) limits religious or charitable  
institutions to 501(c)(3) organizations, stating:  

A.  In order to qualify for an exemption from sales tax as a religious or charitable  
institution, an organization must be recognized by the Internal Revenue Service as  
exempt from tax under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code.  

In addition, Utah Admin. Code R865-19S-43(C) (“Rule 43C”) requires that the institutions  
submit Form TC-160 to qualify for the exemption.  Rule 43C states:

C.  Every institution claiming exemption from sales tax under this rule must  
submit form TC-160, Application for Sales Tax Exemption Number for Religious  
or Charitable Institutions, along with any other information that form requires, to  
the Tax Commission for its determination. . . . 

Form TC-160(1) specifies that institutions provide certain documentation, stating:

1.  Per administrative rule R865-19S-43, applicant must document exemption  
status as follows: A. Attach a copy of the IRS determination letter exempting your  
organization from federal income tax under IRC Section 501(c)(3) [or] B. If your  
organization is claiming exemption as a subunit of a central organization, attach a  
copy of the central organization’s religious or charitable 501(c)(3) determination  
letter and IRS group exemption letter specifically naming your organization as a  
subunit . . . 

Under Form TC-160(1)(B), an organization that is a subunit “must” provide both the central  
institution’s determination letter and the group exemption letter specifically naming the  
organization as a subunit.  

I.R.C. § 501(c)(3) organizations are:

(3) Corporations, and any community chest, fund, or foundation, organized and  
operated exclusively for religious, charitable, scientific, testing for public safety,  
literary, or educational purposes, or to foster national or international amateur  
sports competition (but only if no part of its activities involve the provision of  
athletic facilities or equipment), or for the prevention of cruelty to children or  
animals, no part of the net earnings of which inures to the benefit of any private  
shareholder or individual, no substantial part of the activities of which is carrying  



on propaganda, or otherwise attempting, to influence legislation (except as  
otherwise provided in subsection (h)), and which does not participate in, or  
intervene in (including the publishing or distributing of statements), any political  
campaign on behalf of (or in opposition to) any candidate for public office.

I.R.C. § 501(c)(4) organizations are:

(4)(A) Civic leagues or organizations not organized for profit but operated  
exclusively for the promotion of social welfare, or local associations of  
employees, the membership of which is limited to the employees of a designated  
person or persons in a particular municipality, and the net earnings of which are  
devoted exclusively to charitable, educational, or recreational purposes. 
(B) Subparagraph (A) shall not apply to an entity unless no part of the net  
earnings of such entity inures to the benefit of any private shareholder or  
individual.

Analysis

Section 59-12-104(8) exempts sales made to or by religious and charitable organizations  
in the conduct of their regular religious and charitable functions and activities.  But, Rule 43A  
specifies that in order for the organization to qualify for the sales tax exemption, the IRS must  
recognize the organization as a 501(c)(3) organization.  Likewise, Form TC-160(1)(A) requires  
such institutions to provide the Utah State Tax Commission the IRS determination letters finding  
those institutions to be 501(c)(3) organizations.  In the current situation, the CLUBS are not  
501(c)(3) organizations and thus by themselves are not charitable institutions.  They simply  
cannot meet the requirements of Rule 43A and Form TC-160, and they cannot qualify for a sales  
tax exemption.

Previously in Private Letter Ruling (“PLR”) 06-019, the Commission declined to expand  
the definition of charitable institutions to include organizations operating under I.R.C. 170(c)(1).  
The Commission upheld Rule 43A, limiting charitable institutions to 501(c)(3) organizations.  
The Commission explained that a 170(c)(1) organization was “not a 501(c)(3) charitable  
organization, nor does it have a charitable function or purpose. Therefore, it does not qualify for  
exemption under Utah Code Ann. § 59-12-104.1. The fact that the IRS allows a deduction for  
donations to [a 170(c)(1) organization] under Section 170(c) does not alter this determination.”  
Similarly in the present situation, although the CLUBS are 501(c)(4) organizations and have  
some of the characteristics of 501(c)(3) organizations, they are still not 501(c)(3) organizations,  
which are required under Rule 43A.   

Furthermore, the Commission previously found that 501(c)(4) organizations, specifically,  
do not qualify as charitable institutions under § 59-12-104(8).  In PLR 95-038, the Commission  
refused to grant an exemption to a 501(c)(4), stating: 

Only organizations which are recognized as religious or charitable organizations  
under section 501(c)(3) of the IRS code qualify for this exemption. The XXXXX  
is recognized as a 501(c)(4) organization.



and 

Under Utah Administrative Rule R865-19S-43, only organizations recognized by  
the Internal Revenue Service as exempt from tax under section 501(c)(3) of the  
Internal Revenue Code qualify for this exemption. A 501(c)(4) organization, such  
as yours, does not qualify.  Absent compelling grounds for doing so, the  
Commission has no discretion to ignore that administrative rule.

In PLR 95-038, the misrepresentations of other agencies were not compelling grounds to ignore  
Rule 43A.  In the current situation, the CLUBS are also 501(c)(4) organizations and, therefore,  
cannot qualify under Rule 43.  Additionally, this current situation presents no compelling  
grounds to allow the Commission to ignore Rule 43A.  Therefore, the CLUBS cannot qualify as  
charitable institutions under § 59-12-104(8).  

Even if the CLUBS by themselves are not charitable institutions, they may still be  
subunits of a central charitable institution.  Form TC-160(1)(B) provides the requirements: “a  
subunit of a central organization [must] attach a copy of the central organization’s religious or  
charitable 501(c)(3) determination letter and IRS group exemption letter specifically naming  
[the] organization as a subunit.”  In the current situation, to qualify for sales tax exemptions as  
subunits, your CLUBS must meet the requirements of Form TC-160(1)(B); they must provide  
copies of the FOUNDATION’s determination letter and IRS group exemption letter specifically  
naming the CLUBS as subunits.  If your CLUBS can provide this information, they can complete  
TC-160 and qualify for the sales tax exemption.  Currently, there is no indication that the IRS has  
issued a group exemption letter specifically naming the districts and their clubs as subunits of the  
Foundation.

Please note, even if the CLUBS meet the requirements of Form TC-160(1)(B) and are  
found to be charitable institutions, not all purchases and sales by the CLUBS are exempt.  
Rather, the sales and purchases must be “in the conduct of [the FOUNDATION’S] regular . . .  
charitable functions and activities” to be exempt.  See § 59-12-104(8).  

Basically, we agree with SECOND NAME, counsel for INTERNATIONAL CLUB, who  
said,  “[u]nfortunately, CLUBS cannot operate under another organization's tax ID number.  The  
CLUBS are chartered by INTERNATIONAL CLUBS, not a particular district's foundation.  
Unless the money is going directly to the state FOUNDATION, the CLUBS are not operating  
under the ‘umbrella’ of the FOUNDATION.”  



Conclusion

Based on the above analysis, the CLUBS and districts by themselves are not eligible for  
exemption from Utah sales and use tax under Utah’s exemption for religious and charitable  
institutions.  Also, the CLUBS and districts cannot just use the sales tax exemption number of  
the FOUNDATION.  A reasonable interpretation of 2 ND NAME letter indicates that the CLUBS 
are not specifically named as qualifying subunits on a group IRS exemption letter as required by  
Form TC-160(1)(B).  Our conclusions are based on the facts as described.  Should the facts be  
different, a different conclusion may be warranted.  If you feel we have misunderstood the facts  
as you have presented them, if you have additional facts that may be relevant, or if you have any  
other questions, please contact us.  

For the Commission,

Marc B. Johnson
Commissioner

MBJ/aln
08-011


