
REQUEST LETTER

07-006                                               
June 26, 2007

NAME
ADDRESS

Re: Request for Private Letter Ruling on Tax Base for Purposes of Calculating the Multi-
channel Video or Audio Service Tax.

Dear Commissioners:

On behalf of COMPANY, this is a request for a private letter ruling concerning the proper 
calculation of the Multi-Channel video or Audio Service Tax.  Utah Code Ann.   §59-26-101 et. 
Seq.

The Multi-Channel Video or Audio Service Tax Act (the “Act”), effective July 1, 2004, 
imposes “a tax on the purchaser equal to 6.25% of amounts paid or charged for multi-channel 
video or audio service provided by a multi-channel video or audio service provider” in Utah. 
Utah Code Ann. §59-26-103.  COMPANY is a “multi-channel video or audio service provider” 
because it is a cable operator pursuant to Utah Code Ann. § 59-26-102.  As such, it is responsible 
for collecting the tax from the purchaser and remitting the tax collected to the Utah State Tax 
Commission, quarterly, on a tax return prescribed by the Tax Commission.  See Utah Code Ann. 
§ 59-26-104.  In addition to charges for multi-channel services, COMPANY pays franchise fees 
to various local governments and passes the cost to purchasers in the respective municipalities or 
counties.

As discussed below, we believe that the franchise fee should not be included in the base 
from which the 6.25% calculation of the Multi-Channel Video or Audio Service Tax is drawn. 
There are no provisions in the plain language of the Act and the Tax Commission has not 
promulgated specific rules that would support inclusion of franchise fees in the tax base.  Prior to 
the effective date of the Act, we discussed this issue with representatives from the Tax 
Commission on an informal basis, and we were told that the Tax Commission was undecided on 
how to implement the Act and that charges for franchise fees probably would not be taxable.

Not surprisingly, most of the cable operators in the State of Utah have similarly 
interpreted the Act, and have not included the amounts collected from purchasers for franchise 
fees as part of the tax base for purposes of calculating the tax due to the State under the Act. 
Because of this lack of clarity with regard to the statute, and because the Tax Commission has 
not otherwise addressed this question in rules or decisions, COMPANY respectfully requests a 
private letter ruling pursuant to Utah Code Ann. § 59-1-210 and Utah Admin. Code R861-1A-34, 
as to whether the amounts collected from purchasers for franchise fees become part of the tax 
base for purposes of calculating and remitting the tax to the State.



BACKGROUND ON FRANCHISE FEES

Franchise fees are imposed on cable operators by local governments, the primary 
justification being the need to regulate and receive compensation for the use of public rights-of-
way.  Pursuant to federal law, “franchise fees paid by a cable operator with respect to any cable 
system shall not exceed 5 percent of such cable operator’s gross revenues derived in such period 
from the operation of the cable system to provide cable services” within the jurisdiction of the 
local government.  47 U.S.C. § 542(b).  Franchise fees are broadly defined to include “any tax, 
fee, or assessment of any kind imposed by a franchising authority or other governmental entity 
on a cable operator or cable subscriber, or both, solely because of their status as such.”  47 
U.S.C. § 542(g)(1).  The amount of the franchise fee may be identified as a separate line item on 
each regular bill and passed on to each subscriber.  See 47 U.S.C. §542(c).

PLAIN LANGUAGE OF THE ACT

The Multi-Channel Video or Audio Service Tax Act imposes “a tax on the purchaser 
equal to 6.25% of amounts paid or charged for multi-channel video or audio service.”  Utah 
Code Ann. § 59-26-103.  The clear language of the Act only levies the tax on the amount of 
services actually sold to purchasers.  The definition of multi-channel video or audio service does 
not encompass franchise fees collected from purchasers or other incidental revenue sources. 
Utah Code Ann. § 59-26-108 states that the Tax Commission may adopt rules to implement and 
enforce the Act, however, the Tax Commission has not promulgated any rules that would support 
inclusion of franchise fees in the tax base.1
__________________________________

1 S.B 223, which includes a tax credit beginning in 2008 for franchise fees against the Multi-Channel Video or Audio Service 

Tax the provider would otherwise be required to collect under the Act, supports the interpretation that the Utah Legislature did 

not intend for purchasers to pay a tax on franchise fees.  The tax credit is equal to 50% of the amount of franchise fees the 

provider prays against the 6.25% tax the provider is required to collect from purchasers, and the provider must pass the tax 

credit through to its purchasers.  The bill was introduced had a tax credit in an amount equal to the total franchise fees paid, but 

because of budget constraints, the tax credit was changed to 50% of the amount of franchise fees.  This bill addresses a 

disparity between cable and satellite taxes in Utah.  Purchasers of both services pay a 6.25% State excuse tax, and cable service 

providers (but not satellite providers) pay an additional 5% of their gross revenues as franchise fees.



Definitions in similar taxation statues vary from state to state, and there are no cases 
directly on point.  Courts finding that collected franchise fees become part of the sales tax base 
have relied heavily on the specific language of the sate statues at issue.  See e.g., Tax appeal of 
Atchison Cablevision L.P., 936 P.2d 721 (Kan. 1997).  The Act, however, is silent on the 
treatment of franchise fees, and imposes a tax only on services sold.  Furthermore, the Act grants 
rulemaking authority to the Tax Commission, but the Commission has not adopted rules.  The 
only guidance is therefore the statutory language.

TREATMENT BY THE UTAH LEGISLATURE ON SIMILAR TAXES

Based on our research, the only other analogy we found was the Municipal Energy Sales 
and Use Tax Act, which provides that a municipality may levy a municipal energy sales and use 
tax on the sale or use of taxable energy within that municipality of up to 6% of the delivered 
value of the taxable energy.  Utah Code Ann. § 10-1-304.  For purposes of calculating this tax on 
the user of gas and electricity, the “delivered value” means “the fair market value of the taxable 
energy delivered for sale or use in the municipality” and does not include the State sales and use 
tax, the local sales and use tax, or the municipal energy sales and use tax.  Utah Code Ann. § 10-
1-303.2

CONCLUSION

In conclusion, we believe the Utah Legislature did not intend that a purchaser of multi-
channel video or audio services be required to pay a tax on franchise fees paid to a local 
government.  When the Act was adopted, the Utah Legislature had the ability to specify that 
should be included in the tax imposed by the Act.  Pursuant to the Act, the Tax Commission has 
the authority to adopt administrative rules to implement and enforce the Act.  The only guidance 
received from the Tax Commission was an informal statement that the Tax Commission was 
undecided on how to implement the Act, and that franchise fees probably would not be included 
in the tax base.
____________________________

2 The Utah Legislature included a requirement that the municipal energy sales and use tax ordinance provide a credit against the 

tax in the amount of a franchise fee paid if an energy supplier pays for a franchise fee to municipality pursuant to a franchise 

agreement in effect on July 1, 1997, the contractual franchise fee is passed through to a taxpayer as a separately itemized 

charge, and the energy supplier has accepted the franchise.  Utah Code Ann. § 10-1-305.



If the Tax Commission finds that franchise fees should be included in the tax base, we believe 
the Tax Commission should construe the statutory language in favor the taxpayer, clarify the 
treatment of franchise fees, and apply the tax prospectively by adopting an effective date for 
purposes of future tax returns.  Given the need for clarification in this area, a finding that service 
providers should have been remitting the tax on franchise fees collected from purchasers with an 
assessment for past occurrences would be an unreasonably harsh result.  Because tax statues are 
penal in nature and because the consequences of finding that service providers should have been 
remitting the tax on franchise fees for past occurrences would be an unreasonably harsh result, 
we urge the Tax Commission under these circumstances to enforce the tax prospectively.

Finally, COMPANY respectfully requests that the Tax Commission treat this request for a 
private letter ruling as confidential pursuant to Utah Code Ann. Xx21 59-1-210 and Utah Admin 
Code R861-1A-12.  Specifically, COMPANY requests that the information contained herein not 
be published and that the Tax Commission not identify the requesting party.  Prior to any attempt 
at public disclosure of the information contained in this letter request or the identify of the 
requesting party, COMPANY requests that the Tax Commission notify COMPANY and provide 
it with an opportunity to protect its interests in preventing the information from disclosure.

Should you have any questions regarding this request for a private letter ruling, please 
contact the undersigned counsel.  We look forward to your response.

Sincerely,

NAME

cc: Marc B Johnson
2ND NAME
3RD NAME

RESPONSE

April 4, 2008

NAME 
ADDRESS

Re: Private Letter Ruling Request 07-006
Treatment of Franchise Fees Relative to the Base for Assessing Multi-Channel Video and 
Audio Service Taxes

Dear NAME:

You have requested a determination on behalf of your client COMPANY as to whether 
franchise fees paid to various local governments should be included in the base for which the 
Multi-channel Video or Audio Service Tax (“MCVAST” or “Tax”) is assessed.  These franchise 
fees are imposed on cable operators by local governments for use of public rights of way 



pursuant to federal law.  In your letter, you take the position that absent any specific 
administrative rules or other statutory authority, there is no provision to include the franchise fee 
as part of the base for imposing the tax.  You add a request, that should the Commission find the 
tax includes the franchise fee, the ruling be applied prospectively.

Subsequent to your letter, we spoke directly on this matter and in respect to SB 96.  In 
these conversations you reiterated your position.  You also represented that you have discussed 
this with other cable providers, and that most or all of these firms, including your client, had not 
been collecting the tax, based on the reasons set forth in your letter.

Based on the analysis that follows, we find that the franchise fee is to be included in the 
amounts charged by COMPANY, on which the 6.25% is imposed.  We find further, however, for 
reasons cited below, that this portion of the tax is to be collected prospectively from the first full 
calendar quarter following the date this Ruling is issued.

ANALYSIS

Utah Code § 59-26-103 imposes “… a tax on the purchaser equal to 6.25% of amounts 
paid or charged for multi-channel video or audio service provided by a multi-channel video or 
audio service provider: 1) within the state; and (2) to the extent provided by federal law.”

Currently, the phrase “amount paid or charged for multi-channel video or audio service” 
is not defined by either Utah Code or a Tax Commission Ruling. However, similar language to 
this statute is found in the sales tax statutes defining whether similar charges should be included 
in the tax base for purposes of assessing sales tax.  UCA § 59-12-102(72) defines purchase price 
to include among other things “… a tax imposed on the seller.”  In addition, this same section 
provides that purchase price does not include “… a tax or fee legally imposed directly on the 
consumer.” Id. at (b)(ii)(G) and (c)(ii)(C), respectively.

The amounts included in the base (including taxes imposed on a seller) are representative 
of the types of business expenses incurred by a seller that are necessary for conducting its 
business activities.  It is assumed that all of these costs are taken into consideration by the seller 
when calculating the amount to charge a customer for the sale of a product or service.

Additionally, your request letter references Senate Bill 223 from the 2007 General 
Session of the State Legislature that provides a non-refundable credit for 50% of the franchise 
fees paid.  The amount of this credit must be passed onto its customers.  This does not have any 
applicability as to whether the fees are included in the tax base.  In fact, under the new code 
section allowing this credit:

A tax under this chapter on amounts paid or charged for multi-channel
video or audio services may not be reduced as a result of the amount of a 
multi-channel video or audio service provider passes through to its
customers within this state under this Subsection (4). 

UCA § 59-26-104.5.



Sections 59-26-102 and 103 do not specifically define or clarify the tax implications for 
either multi-channel audio or video service.  We also recognize that the MCVAST Act under 
Chapter 26 is not the same as the Sales and Use Tax Act under Chapter 12.  However, we 
interpret the provisions of  § 59-12-102(72)(b)(ii)(G) wherein “a tax imposed on the seller” 
(emphasis added) is included in the purchase/sales price to include the same elements as the 
amount charged for multi-channel video or audio service under § 59-26-103.  Just as the sales tax 
includes the tax imposed on the seller as part of the purchase price, the MCVAST tax includes 
the franchise fee imposed on the service provider.  (We distinguish this situation from a 
hypothetical where a sales tax on COMPANY’S customer might be collected and remitted by 
COMPANY.  In that situation, COMPANY would not include the sales tax, which is imposed 
directly on the customer, as part of the MCVAST base.)

It also follows that the amount charged by the multi-channel video or audio service 
provider for their respective services, includes various overhead charges, which include similar 
items as for purchase/sales prices.  The franchise fee charged to the multi-channel video or audio 
service provider should be treated as another overhead charge to incorporate as part of the total 
charge for the services, and therefore, should be included in the tax base for the multi-channel 
video or audio service.  In other words, the franchise fee, which is imposed on, and remitted by 
COMPANY, is then passed through to its customer as an expense to be reimbursed (not a tax to 
be collected).  As such, the pass-through is considered part of the “amounts charged.”   

RULING

Absent specific legislative language to contrary, we conclude that the 6.25% imposed 
under the Act should be calculated on the base price and franchise fee combined as the total 
amount charged.  We believe this to be an accurate and justifiable interpretation.  

However, because the statute could arguably be viewed within the context of the 
interpretation set forth in your letter, and the fact that COMPANY, as well as other providers, 
have not been collecting or remitting the tax based on this interpretation, we will make our ruling 
prospective from the first full calendar quarter following the date this letter is issued.

Our conclusions are based on the facts as you have represented.  Should any of the actual 
facts be different, or should conditions change in the future, our ruling may be changed 
accordingly.  If you or your client have further questions, please do not hesitate to contact us.

For the Commission,

Marc B. Johnson
Commissioner
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