
REQUEST LETTER

07-004

December 19. 2006

Utah State Tax Commission
Technical Research Division
210 North 1950 West
Salt Lake City UT  84134

SUBJECT:  Tax Opinion Letter

On behalf of our client, COMPANY, we respectfully request written advice for the taxability of 
printed materials purchased from a Utah printer/fulfillment company.  The vendor is registered 
for sales and use tax purposes in Utah.  COMPANY does not currently have any pending 
administrative matters before the Utah Tax Commission.

FACTS

COMPANY is a STATE corporate attorney-in-fact for 2ND COMPANY, which is a STATE 
domiciled reciprocal interinsurance exchange.

COMPANY is purchasing printed materials including but not limited to monthly statements, 
disclosure documents, and similar printed materials.  COMPANY CITY data center compiles a 
print file with all mailing addresses and customer information.  The print files are sent 
electronically to a printer located in Utah for printing and fulfillment.  Customer statements are 
mailed directly to COMPANY customers.  Currently, COMPANY policyholders/customers are 
located in the following states:  5% located in Utah and 95% located outside of Utah.

On occasion, customer statements may be delivered directly to COMPANY’s STATE 
headquarters for approval and mailing to policyholders.  The paper used to print the customer 
statements may be provided by either COMPANY or the printer.

ISSUES:

Assuming the Utah printer performs the printing and provides the paper/supplies:

Does Utah sales tax apply to printed materials shipped to COMPANY’s Utah policyholders?

Does Utah sales tax apply to printed materials shipped to COMPANY’s Non-Utah policyholders 
(interstate shipments?)?

Assuming the COMPANY provides the paper and printer performs printing only:



Does Utah sales tax apply to the fabrication labor for property shipped to COMPANY’s Utah 
policyholders?

Does Utah sales tax apply to the fabrication labor used to produce property shipped to 
COMPANY’s Non-Utah policyholders (interstate shipments?

Does COMPANY owe Utah use tax on the paper shipped to Utah from STATE (no STATE tax 
previously paid), if the paper is used to produce customer statements delivered within and 
without Utah?

Assuming the printer ships the printed materials to COMPANY’s STATE Headquarters for 
further distribution.

Does Utah sales/use tax apply to property reshipped to COMPANY’s Utah policyholders?

Note:  To the extent Utah sales or use tax is determined to apply to property shipped outside of 
Utah, please address why an interstate commerce exemption does not apply.

Thank you in advance for your assistance to determine the proper application of Utah sales and 
use tax to these transactions.  If you require any additional information, please give me a call at 
(###) ###-####.

Sincerely

NAME
COMPANY

Cc:  2ND NAME, 2ND COMPANY



October 29, 2007

NAME
ADDRESS

RE: Private Letter Ruling 07-004
       Application of Sales and Use Tax to printed materials purchased from a Utah 

printer/fulfillment company
 

Dear Mr. NAME,

We have received your letter requesting a ruling regarding the applicability of Utah sales 
and use tax to printed materials purchased from a Utah printer/fulfillment company. The request 
asks a series of questions under different scenarios. Our response addresses each question 
separately. It should be noted, however, that the ruling in this letter is not intended to be a 
statement of broad Tax Commission Policy. It is an interpretation of the tax law as it relates to 
the facts presented in your request letter and the assumptions stated in this ruling. If the facts or 
assumptions are not correctly described in this ruling, please let us know so we can assure a more 
accurate response to your circumstances.

FACTS

Taxpayer, COMPANY, is a STATE corporate attorney-in-fact for 2ND COMPANY. 
COMPANY purchases printed materials from a printer located in Utah. Occasionally, the printed 
materials are delivered directly to COMPANY’s STATE Headquarters. Either COMPANY or the 
printer provides the paper. The printed materials include monthly statements, disclosure 
documents and similar printed materials. COMPANY also compiles a print file in its CITY data 
center that includes the data and the mailing addresses of its customers. These files are then sent 
electronically to the Utah printer for printing and fulfillment. COMPANY’s customers are 
located both within (5%) and outside (95%) Utah. Under different scenarios, COMPANY wants 
to know if the Utah sales and use tax are applicable to printed materials purchased from a Utah 
printer/fulfillment company.

APPLICABLE LAW

Utah Code § 59-12-103 imposes tax on the purchaser for, “(1)(l) amounts paid or charged 
for tangible personal property if within this state the tangible personal property is: (i) stored; (ii) 
used; or (iii) otherwise consumed;”

Utah Code § 59-12-102(104) defines the term “use” as, “(a) ‘Use’ means the exercise of any 
right or power over tangible personal property under Subsection 59-12-103(1), incident to the 
ownership or the leasing of that property, item, or service.”



ANALYSIS 

Your letter requests answers with respect to the taxability of printed materials under three 
different scenarios. Our response addresses the questions under each scenario separately. 

A.  Utah printer performs the printing and provides the paper/supplies.

1. Does Utah sales tax apply to printed materials shipped to COMPANY’s Utah 
policyholders?

2. Does Utah sales tax apply to printed materials shipped to COMPANY’ Non-Utah 
policyholders (interstate shipments)?

Answer:

Utah sales tax is imposed on retail sales of tangible personal property made within the 
state per Utah Code §59-12-103(1).  Tax Commission rule R865-19S-80 (3) clarifies that a 
printer shall collect sales and use tax on charges for printed material, even though the customer 
may provide the paper.  However, pursuant to the Tax Commission rule R865-19S-80 and R865-
19S-44, sales made from Utah via interstate commerce are not subject to Utah sales tax, provided 
the materials, including pre-press materials are physically shipped out of state.  

So in reference to question A.2 above, Tax Commission Rule R865-19S-44 defines the 
circumstances for which the exemption applies: “B.  Before a sale qualifies as a sale made in 
interstate commerce, the following must be complied with:  1.  The transaction must involve 
actual and physical movement of the property sold across the state line; 2.  such movement must 
be an essential and not an incidental part of the sale;  3.  the seller must be obligated by the 
express or unavoidable implied terms of the sale, or contract to sell, to make physical delivery of 
the property across a state boundary line to the buyer;”

Private Letter Ruling, 00-039 previously stated that  “a printer who has nexus with Utah 
is required to collect sales and use tax on its Utah sales, which includes those sales of tangible 
personal property that are delivered to a Utah location.”  It goes on to say “Accordingly, for 
those catalogs that the mail order retailer contracts with the printer to deliver within Utah, the 
printer should collect and remit sales and use tax from the retailer.  For those catalogs that are 
delivered outside of Utah and, thus, considered items sold in interstate commerce, there is no 
Utah sales and use tax liability.”

In a related ruling, Private Letter Ruling 98-051, the Commission dealt with a fulfillment 
company that provided various mailing services such as cutting, folding, stapling, etc. while 
these services standing alone would normally not be taxable, the Commission stated, “However, 
you then add that on some jobs, COMPANY 1 also creates and prints the advertising piece. This 
changes the nature of the services provided. In this instance, the customer is purchasing printed 
matter (the advertising pieces) that COMPANY 2 is mailing for them. This sale is subject to sales 
tax. Utah Administrative Code R865-19S-80 further provides that services in connection with the 
sale of printed matter, such as cutting, folding, addressing, and mailing are taxable, but actual 
postage charges where the cost is passed through to the customer without markup are exempt. 



Thus, on such a job as this, all charges to COMPANY 1 customer are taxable, except those for 
actual postage costs.”

Therefore, the answer to question A.1 above is yes: that is, the items shipped to Utah 
customers are subject to Utah sales or use tax. If the printer does not collect the sales tax from 
COMPANY, then COMPANY must accrue and remit use tax on these items to the State of Utah. 

The answer to question A.2 is no, provided the printed material and all pre-press 
materials are shipped outside of Utah pursuant to the requirements of rule R865-19S-44.  If the 
pre-press material is retained by the Utah printer or otherwise remains in Utah, Utah sales tax is 
due on the pre-press material.  In that case, the purchase price of the pre-press material must be 
separately stated and taxed on the invoice; otherwise the entire transaction is subject to Utah 
sales tax.

B. Assuming COMPANY provides the paper and printer performs printing only.

1. Does Utah sales tax apply to the fabrication labor used to produce property shipped to
COMPANY’s Utah policyholders?

2. Does Utah sales tax apply to the fabrication labor used to produce property shipped to 
COMPANY’s non-Utah policyholders?

3. Does COMPANY owe Utah use tax on the paper shipped to Utah from STATE if the 
paper is used to produce customer statements delivered within and without Utah?

Answer:

Tax Commission rule R865-19S-80 states that “(3) Except as provided in Subsection (3), 
a printer shall collect sales and use tax on the following: (i) charges for printed material, even 
though the paper may be furnished by the customer.”  So the answer to the taxability of the 
printer’s charges, question B.1, is the same as for A. above.  When the property produced is 
shipped to Utah customers, it is subject to Utah sales or use tax.  However, when the property is 
shipped to COMPANY’s non-Utah customers, question B.2, and fits the interstate commerce 
provisions of rule 865-19S-44, the product is not subject to Utah sales and use tax.

As for whether COMPANY owes Utah use tax on the paper it supplies to the printer, 
question B.3, the answer is yes. Therefore, under the above quoted provisions of the Utah law, 
use tax would be reportable to the State of Utah on of the paper used, including paper that is 
ultimately shipped to non-Utah policy-holders and statements shipped back to COMPANY by 
the printer.  If tax were properly paid and first due to the State of STATE, Utah would allow 
credit for the tax paid to STATE up to the amount of the Utah tax. 

C. Assuming printer ships printed materials to COMPANY’s STATE Headquarters for 
further distribution; does Utah sales/use tax apply to property reshipped to COMPANY’s Utah 
policyholders?

Answer:



In this case, COMPANY owes Utah use tax on all the paper it supplies to the printer 
regardless of where it was distributed. This is based on Utah Code 59-12-103 (1)(l): amounts 
paid or charged for tangible personal property if within this state the tangible personal property 
is: (i) stored; (ii) used; or (iii) consumed. As is the case with question B.3., Utah would allow 
credit for tax paid to STATE on the paper if first due to STATE.” (Emphasis added.)  

While the analysis for your questions is accurate, a caveat must be added.  Under 59-12-
107 (1) (d) the ownership of property by the retailer (COMPANY) at the printer’s facility by 
itself does not create nexus.  The sales tax is due, but in the absence of nexus, the retailer has no 
obligation to collect the tax.  However, if the retailer has other contacts within Utah that create 
nexus, such as the presence of a sales office or agents, then the retailer is required to collect the 
sales tax.  It is up to COMPANY to take the responsibility for determining whether other aspects 
of its operations in Utah create nexus.

CONCLUSION

           Based on the analysis provided above and in line with the facts stated in your request 
letter, our ruling is as summarized as follows: 

 Utah sales tax is due on items shipped to Utah customers of COMPANY when the Utah 
printer performs the printing and provides the paper/supplies.

 Utah sales and use tax are not applicable to printed materials shipped to COMPANY’s 
non-Utah policyholders, provided the printed material and all pre-press material are 
shipped outside of Utah.

 Utah sales and use tax are due on items shipped to Utah customers of COMPANY, while 
items shipped to non-Utah policyholders are not taxable, even when COMPANY 
provides the paper and the Utah printer performs printing only.  

 When items are reshipped to COMPANY’s Utah policyholders, use tax is owed to the 
State of Utah, which would allow credit for tax paid to STATE on the paper if first due to 
STATE. 

        
Our conclusions are based on the facts you presented. Should the facts be different from 

those represented in this letter, our opinion may change accordingly. Thank you for your inquiry 
into this matter. 

For the Commission,
Marc B. Johnson
Commissioner

MBJ/BA
07-004


