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June 19, 2006

Utah State Tax Commission
Attn:  Request for a Private Letter Ruling
210 North1950 West
Salt Lake City UT  84134

Request for a Private Letter Ruling
Sales Tax Procedures for Replacement Vehicles
Acct No.  ######

To Whom It May Concern:
 
Purpose:

The purpose of this letter is to request a written Private Letter Ruling from the State Tax 
Commission (Utah Code Ann. §59-1-210).  The written ruling shall be the Commission’s 
position regarding Utah sales taxes after reviewing the presented facts.  The issue 
involves whether sales tax applies to replacement vehicles under Utah’s Lemon Law 
(Utah Code Ann. §13-20-1).

Statement of Facts:

COMPANY  is a distributor of passenger motor vehicles in the United States. It sells 
vehicles to authorized CAR NAME dealers who sell the vehicles to retail customers.  The 
vehicles sold at retail are covered by a manufacturer’s warranty for specific time periods 
or mileage, whichever comes first.  The vehicles are also subject to certain state and 
federal requirements regarding implied warranties.  Utah’s lemon law provides for certain 
remedies if the manufacturer, its agents or authorized dealers do not conform the vehicle 
to an express warranty by repairing or correcting any defect or condition that 
substantially impairs the use and value of the motor vehicle to the consumer.  Those 
remedies include replacement of the vehicle with a new vehicle, or accept the return of 
the vehicle from the consumer and refund the full purchase price.

The issue presented for this ruling request is the application of the sales tax on a 
replacement vehicle provided to a retail customer pursuant to Utah’s lemon law or the 
manufacturer’s express warranty.  The typical process is as follows:

1. The retail customer makes a claim pursuant to the Utah lemon law with 
COMPANY.



2. If COMPANY and the customer cannot reach an agreement, the customer 
may then take the issue to the informal dispute settlement procedure 
process.

3. If the customer then agrees to accept a replacement vehicle, COMPANY 
locates a similar vehicle and arranges with an authorized dealer to process 
the transaction.  The replacement vehicle can be from either the dealer’s 
inventory or shipped to the dealer from COMPANY’s inventory.
a. If the vehicle is from the dealer’s inventory, COMPANY pays the 

dealer the invoice price amount originally paid to COMPANY for 
the vehicle.

b. If the vehicle is from COMPANY’s inventory, the dealer is 
invoiced for the vehicle then COMPANY pays the dealer the 
invoice price.

4. In most situations, the customer is not required to pay any additional 
amount for the vehicle.  However, if the customer chooses to upgrade the 
vehicle (i.e. additional accessories or options), the customer pays the 
upgrade cost on the new vehicle.

5. COMPANY reimburses the dealer for any registration and fees payable to 
transfer the replacement vehicle to the customer.

The following exhibits are attached:

A) Copy of sales invoice between dealer and retail customer 
– original vehicle

B) Copy of letter offering replacement vehicle and 
acceptance by customer

C) Copy of “sales” invoice between dealer and retail 
customer – replacement vehicle

Issues:

COMPANY requests that the State Tax commission address the following issues:

1. Is the amount COMPANY pays to the dealer for the replacement vehicle 
(taken directly from dealer inventory or allocated to dealer inventory) 
subject to sales or use tax?  If it is exempt from tax, what documentation 
must the dealer and/or COMPANY maintain to support the exemption?

2. If the vehicle was delivered through a dealership directly from 
COMPANY’s inventory (the dealer is not paid for the vehicle), would the 
transaction between the customer and COMPANY be subject to sales or 
use tax?  The customer would not pay COMPANY for the replacement. 
Would a fee paid to the dealer for processing and delivering the vehicle be 
subject to sales or use tax?

Taxpayer’s Conclusion:



Under either situation, the vehicle is being provided to the customer in satisfaction of the 
vehicle warranty, and or, the expressed warranty.  The applicable law that addresses the 
taxable sales or motor vehicles falls under Utah Code Ann. §59-12-103.

Issue 1:  The original retail sale of the vehicle between the dealer and the retail customer 
was subject to the state and local sales tax imposed in the applicable taxing jurisdiction. 
The manufacturer’s expressed warranty was sold with the vehicle and was included in the 
taxable amount at the time of the original sale.  A manufacturer’s expressed warranty, by 
its nature, is included in the sales price of the property sold and is therefore subject to the 
initial sales tax.  The subsequent replacement of tangible personal property (in this case a 
replacement vehicle) in satisfaction of an expressed warranty would not be subject to 
state and local sales or use tax since it is covered under the contractual terms of the 
original contract (original sale).

The lemon law under Utah Code ann. §13-20-1 must be followed to ensure the consumer 
is left with a vehicle that conforms to the expressed warranty.  Utah lemon law dictates 
that if a vehicle cannot be repaired within a stated amount of repair attempts or is out of 
service for a stated amount of days, then the manufacturer must replace the motor 
vehicle.  When replacing a vehicle under the Utah lemon law, the manufacturer must 
replace the motor vehicle with a comparable new motor vehicle at no cost (or provide a 
refund).  Since there is “no cost” to the customer, there is no taxable basis to compute a 
sales or use tax.  Utah Information Publication No. 5, 01/01/2006, mentions that tax does 
not apply to the cost of parts to repair a vehicle recently sold under an implied warranty 
and/or to keep the customer’s goodwill.  Whether the manufacture is replacing “a part” of 
the vehicle or the “entire” vehicle should not make a difference, as there is no ultimate 
cost to the consumer.  As such, the amount paid by a manufacturer to a dealer for a 
replacement vehicle should not be subject to sales or use tax.

If the customer decides to take a replacement vehicle, which is an upgrade (higher cost) 
from the original vehicle, the customer pays the difference to the dealer.  The additional 
amount paid to the dealer (difference between value of original vehicle and upgrade 
vehicle) would be subject to sales tax.  The dealer would collect the sales tax and remit it 
to the proper taxing jurisdiction.

Taxpayer proposes that the sales contract between the dealer and customer identify the 
transaction as being a replacement vehicle provided under the terms of the expressed 
warranty.  This should be adequate documentation to support the exemption from Utah 
sales and use tax.

Utah Code Ann. §59-12-104 allows for a trade-in credit against the purchase of a new 
vehicle. Under this Code provision, a new sales transaction is being entered into and not a 
fulfillment of a warranty obligation.  As such, the trade-in rules under this Code provision 
should not apply to our situation where a customer is receiving a replacement vehicle that 
is under a manufacturer’s warranty.



Issue 2:  Currently, the replacement vehicle is taken directly from the dealer’s inventory 
or allocated to dealer inventory (in both cases the dealer is paid for the vehicle).  An 
alternative would be to take the vehicle directly from COMPANY’s inventory, ship to the 
appropriate dealer, and have the customer pick up the vehicle at the dealership.  There 
would be no exchange of funds between the customer and COMPANY since it is a 
replacement vehicle of same/similar kind.

As with issue 1, the original retail sale of the vehicle between the dealer and the retail 
customer was subject to sales tax on the gross taxable amount.  The expressed warranty 
under the Utah lemon law provisions was sold with the vehicle and included in the 
taxable amount at the time of the original sale.  The subsequent use of tangible personal 
property (in this case a replacement vehicle) in satisfaction of an expressed warranty 
would not be subject to tax under sales or use tax since it is covered under the contractual 
terms of the original contract.

Therefore, when a vehicle is taken from COMPANY’s inventory and sent to a dealer so 
the customer can pick up the vehicle at no charge (if same or similar), the replacement 
vehicle is not subject to sales or use tax using the same rationale as in issue 1.

If COMPANY would pay the dealer a nominal “courtesy “ fee for handling and 
processing the replacement vehicle, would this service be subject to sales or use tax?  It 
would appear that under Utah Code Ann. §59-12-102 that this service transaction would 
not be subject to sales or use tax, as it is not tangible personal property or any other 
taxable transaction under the Code.

Taxpayer Statements Provided to Utah State Tax Commission:

1. The issues or related issues are not subject to an existing audit, protest or 
appeal, or litigation concerning the taxpayer.

2. The taxpayer knows of no Commission statute, regulation or court 
decision that is contrary to the position taken by the taxpayer.

3. To the best of taxpayer’s knowledge, the identical issue has not been 
previously submitted to the Utah State Tax Commission or any other Utah 
taxing revenue authority.

4. The taxpayer advocates the conclusion presented above.
5. The taxpayer requests a Private Letter Ruling to provide guidance based 

on the facts and circumstances as submitted.

If you need additional information, please contact NAME at (###) ###-####.

“Under penalties of perjury, I declare that I have examined this request, including the 
accompanying documents, and to the best of my knowledge and belief, the facts 
presented in support of the requested ruling are true, correct, and complete.”

Dated:  6/21/06        COMPANY



By: 2ND NAME
Executive Director, Tax & Customs



RESPONSE LETTER

December 6, 2006

2ND NAME
TITLE

NAME
National Manager, State and Local Tax

COMPANY
ADDRESS

Re:    Sales tax on replacement vehicle provided pursuant to the Utah’s “Lemon Law” 
and Private Letter Ruling 06-018

Dear Mr. 2ND NAME and NAME,

Thank you for your patience as we sought to address the questions outlined in your letter 
to us dated June 19, 2006.   This private letter ruling (PLR) is in response to your request 
for tax guidance and is an interpretation and application of the tax law as it relates to the 
facts presented in your letter of June 19, 2006.
 
Facts

Utah’s Lemon Law:

Utah Code section 13-20-4 provides, in pertinent part:
(1)  If the manufacturer,  its  agent,  or its authorized dealer is unable to 

conform the motor vehicle to any applicable express warranty by 
repairing  or  correcting  any  defect  or  condition  that  substantially 
impairs the use, market value, or safety of the motor vehicle after a 
reasonable number of attempts, the manufacturer shall replace the 
motor vehicle with a comparable new motor vehicle or accept return 
of the vehicle from the consumer and refund to the consumer the full 
purchase  price  including  all  collateral  charges,  less  a  reasonable 
allowance for the consumer's use of the vehicle. Refunds shall be 
made  to  the  consumer,  and  any  lien  holders  or  lessors  as  their 
interests may appear.

(2) A reasonable allowance for use is that amount directly attributable to 
use by the consumer prior to his first report of the nonconformity to 
the manufacturer, its agent, or its authorized dealer, and during any 



subsequent period when the vehicle is not out of service because of 
repair.

(3) Upon receipt of any refund or replacement under Subsection (1), the 
consumer,  lien holder,  or  lessor shall  furnish to the manufacturer 
clear title to and possession of the motor vehicle.

Utah Administrative Rule R152-20-2 defines “collateral charges” to include sales tax, 
document preparation fees and the cost of additional or extended warranties that were 
included  in  the  sales  price.   "Purchase  price"  means  the  actual  amount  paid  for  the 
vehicle, including taxes, licensing fees, and additional warranty fees, but not collateral 
charges. 

With  regard  to  leased  vehicles,  Utah  Administrative  Rule  R152-20-3  requires  the 
manufacturer to refund to the lessor all payments made under the lease.  The rule also 
specifies that the refund or repurchase price include trade-in value, inception payment, 
and security deposit. Additionally, the manufacturer must make all payments on behalf of 
the  lessee  in  order  to  obtain  clear  title  and  to  relieve  the  consumer  of  any  further 
obligations.  Any excess from the payments must be paid over to the lessee.  In arranging 
for a replacement vehicle, the customer will not incur additional expense with respect to 
the  replacement  vehicle,  except  as  a  reasonable  allowance  for  use  of  the  buy-back 
vehicle.

COMPANY transactions under Utah’s Lemon Law

COMPANY sells  vehicles  to  authorized  dealers  for  sale  to  retail  customers.   New 
vehicles sold at retail are covered by a manufacturer’s warranty for a specified period 
determined by time or miles.  The cost of the warranty is included in the sales price of the 
vehicle.  A vehicle that does not conform to the manufacturer’s warranty is subject to 
replacement or other remedies under Utah’s Lemon Law.   When a retail customer agrees 
to  accept  a  replacement  vehicle  under  Utah’s  Lemon  Law,  COMPANY  locates  a 
comparable vehicle and arranges for an authorized CAR dealer to process the transaction. 
The vehicle may come from the dealer’s inventory or it may be shipped to the dealer 
from the manufacturer.

In terms of Utah’s Lemon Law, you have asked for sales tax guidance in the following 
two scenarios:
 
Scenario One:  The manufacturer arranges for a dealer to supply the replacement vehicle 
from the dealer’s own inventory. COMPANY reimburses the dealer for the vehicle at the 
invoice price plus the cost of any fees due to get the vehicle into the hands of the retail 
customer.  There is no charge to the customer unless the customer orders upgrades on the 
replacement vehicle. In that case, the customer is charged for the upgrades.   Specifically, 
you have asked if the transaction between the dealer and COMPANY is subject to sales or 
use tax.  If not, you ask what documentation is required to support an exemption.

Scenario Two:  The replacement vehicle is shipped from COMPANY’s inventory and 
processed through a dealer, but there is no sales transaction between COMPANY and the 



dealer.  Specifically you have asked if (1) the transaction between COMPANY and the 
retail customer is taxable; and (2) if the processing fee paid to the dealer is taxable.  In 
terms of Scenario two you have asked for a ruling on an alternative method, which is 
different than your current practice.  Therefore, we will limit our ruling on Scenario two 
to the facts set forth in the alternative method.

Analysis and Ruling

Analysis  of  Scenario  One:   Where  a  replacement  vehicle  is  delivered  to  the  retail 
customer from the dealer’s inventory, there is no taxable sale to the customer unless the 
customer orders upgrades on the replacement vehicle.  In which case, the customer must 
pay tax on any amount charged in excess of the replacement or repurchase price. 

Ruling under Scenario One:  The transaction between COMPANY and the dealer is 
exempt from sales tax under Utah’s resale provisions (this would be the case regardless of 
whether  the  vehicle  is  taken  directly  from  the  dealer’s  inventory  or  allocated  by 
COMPANY to the dealer’s inventory).  It is recommended sales documents indicate the 
transaction is for a replacement vehicle pursuant to Utah Code section 13-20-4 and the 
exemption  supported  by  a  Utah  Exemption  Certificate  (see  Form  TC-721  at 
HREF="http://www.tax.utah.gov/" MACROBUTTON  HtmlResAnchor
www.tax.utah.gov).

Analysis of Scenario Two: If COMPANY ships the vehicle to a dealer, who processes 
the transaction and delivers  the vehicle  to  the customer;  there is  no sales  transaction 
between  and the dealer.  Any processing fee charged to COMPANY by the dealer is not 
taxable.  

Ruling under Scenario Two: In Utah, replacements of tangible personal property under 
warranties are considered non-taxable transactions (See Utah Admin. Rule R865-19S-
78.) Furthermore, the customer already paid tax on the original sale and no additional tax 
is due on the replacement vehicle unless the customer is charged for upgrades on the 
replacement vehicle.  In that case, the customer must pay sales tax only on the cost of the 
upgrades.  It is recommend sales documents indicate the transaction is for a replacement 
vehicle pursuant to Utah Code section 13-20-4.

In conclusion, every effort has been made to assure the Commission and its tax divisions 
understood your questions.  Upon receipt and review of this PLR, if you determine the 
facts and assumptions upon which the ruling is based were incorrectly interpreted and 
applied,  please  contact  the  Office  of  the Commission at  801-297-3900.   Finally,  this 
private letter ruling (PLR) is an interpretation of the tax law as it relates to the specific 
facts presented in your letter of June 19, 2006 and not intended as a statement of broad 
tax policy.

Sincerely,

D’Arcy Dixon Pignanelli
Tax Commissioner


