
06-016

REQUEST

Re: Private Letter Ruling request regarding the Utah state income tax deductibility of certain 
contributions to and disbursements from Utah Educational Savings Plan accounts.

Dear TP REPRESENTATIVE:

On behalf of the SAVINGS PLAN, I request an expedited private letter ruling concerning 
whether the Utah state income tax deduction is allowed for certain types of contributions to and 
withdrawals from SAVINGS PLAN accounts.

Background

As you know, SAVINGS PLAN is Utah’s official tax-advantaged college savings plan created 
pursuant to Section 529 of the Internal Revenue Code of 1986, as amended (“Section 529”, and a 
“529 plan” generally).  SAVINGS PLAN was established in 1996 by the Utah State Legislature 
in Utah Code Annotated (“UCA”) 53-B-8a.  The Legislature also granted a Utah state income tax 
deduction for contributions to SAVINGS PLAN in UCA 59-10-114.

The United States Congress authorized the creation of 529 plans through the Internal Revenue 
Code because it recognized that favorable tax treatment was crucial to encourage citizens to save 
for the future college expenses of their children and grandchildren.  The Utah State Legislature 
endorsed the creation of a Utah 529 plan, SAVINGS PLAN, and recognized that an educated 
populace was important if the State of Utah were to remain competitive in the global 
marketplace.  It is no accident that both the federal and state income tax codes have played a role 
in the creation and expansion of 529 plans generally and the success of SAVINGS PLAN 
specifically.

Please note that UCA 53B-8a 114 reflects this legislative intent by providing for liberal 
interpretation of the law regarding SAVINGS PLAN.  It is SAVINGS PLAN understanding 
based on the legislative history and plain meaning of the statues that the Utah State Legislature 
intended to encourage our Utah residents and taxpayers to save for the costs of higher education 
in a tax favored manner.  In addition, the Legislature’s authoritzation of a state tax deduction for 
Utah taxpayers for contributions to SAVINGS PLAN represents its intent to give preferential tax 
treatment to such contributions.  Only contributions to SAVINGS PLAN qualify for a Utah state 
income tax deduction.  Contributions to non-SAVINGS PLAN 529 plans do not qualify for the 
deduction.  At this time, 26 other states plus the District of Columbia offer a state tax deduction 
to their taxpayers for contributions into their own 529 plans.  Only one state, Maine, offers a 
state tax deduction to its taxpayers who contribute to any state’s 529 plan.  



SAVINGS PLAN  respectfully requests your review of the following situations that affect the 
state tax treatment of certain contributions to or disbursements from SAVINGS PLAN accounts.  
With respect to each matter, we have posted a situation, the tax question(s) presented, and a 
preferred response.  In all cases, the questions posed relate to the tax impact on individual 
taxpayers (as opposed to trusts or corporations).

1. Rollovers into SAVINGS PLAN from another 529 plan

Situation 1:
SAVINGS PLAN account owner who is a Utah taxpayer previously invested in a 529 
plan of another state and now wishes to roll over the money from that non-SAVINGS 
PLAN 529 plan into SAVINGS PLAN.  No deduction was claimed when the original 
contribution was made to the non-SAVINGS PLAN 529 plan.

Question:
Is the rollover into SAVINGS PLAN considered a contribution eligible for the Utah state 
income tax deduction?  If so, is the entire contribution eligible for the state income tax 
deduction or is only the basis portion (not the earnings portion) of the contribution 
eligible?  Does the answer depend on when the account owner established and 
contributed funds to the non-SAVINGS PLAN account?

Preferred response:
Consistent with the legislative intent to encourage Utah taxpayers to save for college and 
make contributions through SAVINGS PLAN, the Tax Commission will allow rollovers 
from other 529 plans to SAVINGS PLAN to be eligible for the Utah state income tax 
deduction in the tax year that the rollover funds are received and recorded by SAVINGS 
PLAN.  The amount rolled over into SAVINGS PLAN that qualifies for a state tax 
deduction will be subject to that calendar year’s dollar limits.  This decision is not 
dependent on when the account owner established and contributed funds to the non-
SAVINGS PLAN account.

Situation 2:
A non-Utah taxpayer previously invested in a 529 plan of another state but moves to Utah 
during the current tax year and now wants to rollover the money from the non-SAVINGS 
PLAN 529 plan into SAVINGS PLAN.  This new Utah resident may have previously 
received a state income tax deduction for his contributions on his non-Utah state income 
tax return.  However, upon rolling over his funds from the non-SAVINGS PLAN 529 
plan to SAVINGS PLAN he may be subject to recapture of any deductions previously 
claimed on prior non-Utah state income tax returns.



Questions:
Is the rollover into SAVINGS PLAN considered a contribution eligible for the Utah state 
income tax deduction?  If so, is the entire contribution eligible for the state income tax 
deduction or is only the basis portion (nor the earnings portion) of the contribution 
eligible?  Does the answer change if the account owner previously received a state 
income tax deduction for the contribution to the non-SAVINGS PLAN 529 plan?

Preferred response:
Consistent with the legislative intent to encourage Utah taxpayers to save for college and 
make contributions through SAVINGS PLAN, the Tax Commission will allow the total 
amount of the rollover from non-SAVINGS PLAN 529 plan into to be eligible for the 
Utah state income tax deduction in the tax year the rollover funds are received by 
SAVINGS PLAN.  The amount rolled over into SAVINGS PLAN that qualifies for a 
Utah state income tax deduction will be subject to that calendar year’s dollar limits.

2.  Rollovers Into SAVINGS PLAN from Coverdell ESAs or a Qualified U.S. Savings 
Bond (Interest on Series EE Bonds Issued January 1990 and Later and Interest on 
Series I Bonds)

Situation 3:
Under Section 529 (see also the enclosed IRS Publication 970), contributions from the 
proceeds of Coverdell Education Savings Accounts (a “Coverdell ESA”) and certain U.S. 
Savings Bonds (specifically, Series EE and Series I) are permitted on a tax-free basis if 
the funds are deposited in a 529 plan within 12 months of liquidation of the Coverdell 
ESA or the U.S. Savings Bonds.  Federal tax law requires that the account owner furnish 
a breakout between basis and earnings when depositing these moneys into a 529 plan.  Of 
the states that allow a state tax deduction for contributions to their 529 plan, SAVINGS 
PLAN is not aware of any state that does not allow such contributions to be deductible 
for state income tax purposes.

 Questions:
Are rollovers of liquidated funds from a Coverdell ESA or qulaified U.S. Savings bonds 
eligible for the Utah state income tax deduction?

Preferred Response:
Contributions to SAVINGS PLAN that are rollovers of liquidated Coverdell ESAs or 
qualified U.S. Savings Bonds are elegible for the Utah state icome tax deduction.

3. Rollovers Out of SAVINGS PLAN Into Another 529 Plan

Situation 4:



On occasion, SAVINGS PLAN account owners withdraw funds for purposes other than 
qualified higher education expenses.   Federal and state tax laws are clear that in the tax 
year of an unqualified disbursement, the earnings portion of the disbursement must be 
included in taxable income (UCA 59-10-114) and, from a state tax perspective, 
previously claimed Utah state income tax law is silent on whether rollovers from 
SAVINGS PLAN to a non-SAVINGS PLAN 529 plan (which, if done on a timely basis, 
are allowable without federal tax penalty) should be treated as unqualified disbursements 
for state income tax recapture purposes.

Question:
When a Utah account owner and taxpayer roll over funds out of SAVINGS PLAN and 
into a non-SAVINGS PLAN 529 plan, must the Utah account owner and taxpayer 
recapture any Utah state income tax deductions claimed in a prior year?  If so, how 
should the taxpayer calculate the amount subject to recapture?

Preferred response:
To be consistent with allowing a rollover into SAVINGS PLAN as eligible for the Utah 
state income tax deduction, any rollovers out of  SAVINGS PLAN should be subject to 
recapture of any Utah state income tax deduction previously claimed in a prior year.  The 
recapture amount should be equivalent to a pro-rata amount of the deduction previously 
claimed.

As stated earlier in this letter, 26 other states and the District of Columbia offer a state tax 
deduction for their own 529 savings plan.  If you would like state specific information on 
the deduction, please let me know.  We will be happy to provide the information if it 
enhances your review of our request.

Should you disagree with our proposed responses, we respectfully request that your 
rulings apply prospectively beginning as of January 2, 2007.

As you consider the questions we have posed and the preferred responses we have 
provided in this submission, plese donot hesitate to contact me for clarification or 
additional information.  I am also e-mailing this request so as to provide you with an 
electronic copy to assist you in your response to our request.  Thank you for your 
consideration.

Sincerely,

NAME
TITLE

Cc:  2ND TPREPRESENTATIVE, DIVISION



 

        August 3, 2006

NAME
ADDRESS

Re: Private Letter Ruling 06-016
      Tax deductions for contributions to a SAVINGS PLAN account

Dear NAME,

This letter is in response to your request for tax guidance.  This letter ruling is not 
intended as a statement of broad Tax Commission policy.  It is an interpretation and application 
of the tax law as it relates to the facts presented in your request letter.  If the facts are not 
correctly described in this letter ruling, please let me know so we can assure a more accurate 
response to your circumstances.

Analysis and Ruling

Utah law authorizes tax-advantaged contributions to college savings accounts under the 
SAVINGS PLAN.  Utah Income Tax law allows a tax deduction for contributions to a Higher 
Education Savings Incentive Program.  The deduction is in the amount included in the federal 
taxable income that was derived from money contributed to a Higher Education Savings 



Incentive Program, subject to the limitations set out in Title 53B of the Utah Code.  Utah tax law, 
in Utah Code Ann. §59-10-114 (2) (i) authorizes a deduction as follows: 

the amount included in federal taxable income that was derived from 
money paid by an account owner to the program fund under Title 53B, 
Chapter 8a, Higher Education Savings Incentive Program, not to exceed 
amounts determined under Subsection 53B-8a-106(1)(d), and investment 
income earned on account agreements entered into under Section 
53B-8a-106 that is included in federal taxable income, but only when the 
funds are used for qualified higher education costs of the beneficiary;

With regard to SAVINGS PLAN contributions and savings, you have asked for tax advice 
based on the following scenarios:

ROLLOVERS FROM ANOTHER STATE’S 529 PLAN

1.A Utah taxpayer contributed to a 529 plan in another state, but did not claim a tax 
deduction for that contribution.  Now that taxpayer wants to roll over the investment to a 
SAVINGS PLAN account.   You ask if the rollover is considered a contribution to SAVINGS 
PLAN for purposes of the income tax deduction.

Utah Code Ann. §59-10-114 (2) (i) can be read to allow a deduction only for 
contributions from taxable income earned in the same tax year that the deduction is taken.  This 
strict reading of the statute disallows a deduction for contributions from other sources, such as 
personal savings accounts or proceeds from the sale of property.  It is possible that the 
Legislature, in fact, intended to encourage SAVINGS PLAN accounts as a means to create new 
savings rather than transferred savings.    However, due to the fungibility of money, the Tax 
Commission cannot monitor the source of the money contributed and, therefore, cannot enforce 
such a provision.  Therefore, we look for another reasonable reading of the statute.

Utah does not recognize plans established in other states.  Therefore, when a taxpayer 
contributes to a SAVINGS PLAN account, it is treated as a contribution to a SAVINGS PLAN 
account in the tax year in which it occurs regardless of the source of the money so long as the 
taxpayer has taxable income in that year.  Under this reading of the law, the taxpayer may take a 
deduction in Utah for amounts rolled over from another account.  The amount of the deduction is 
limited by the statutory cap and by the taxpayer’s Utah taxable income.  That is, for 2006, a 
deduction of up to $1560 is allowed so long as the taxpayer has at least $1560 in taxable income.  
Any amount in excess of the statutory cap or the taxable income is not deductible.

One other, more specific, concern we raise is that if funds are transferred under a 
qualified rollover, a taxpayer would be allowed to maintain the exclusion from federal income 
taxes for interest earned on the original contribution.  Thus, in contrast with withdrawing funds 



from a normal savings account, where interest would be subject to tax, the qualified rollover 
would have no federal or state tax consequences.  At the same time, we recognize that taxpayers 
may withdraw funds from investments and money accounts that are also subject to various 
exemptions or deductions for federal and state tax purposes.   Taking these points into account, 
the Commission believes that it would be contrary to the stated public policy for educational 
savings plans, to force a taxpayer to lose a federal tax benefit in order to establish state tax 
benefit.  Consequently, we find that a taxpayer would still qualify for the deduction from state 
income tax as indicated in the preceding paragraph.

2.A non-resident contributed to a savings plan in another state.  Upon moving to Utah in 
the current tax year, the account owner wants to roll that out-of-state account into a SAVINGS 
PLAN account, subjecting the taxpayer to recapture of any deductions previously claimed in the 
other state.    You ask whether all or some of the rollover (principal and interest) is eligible for 
the Utah state tax deduction.  You also ask about the impact of any tax deduction claimed in the 
other state.

As stated in response to number 1 above, any amount contributed to establish the 
SAVINGS PLAN is eligible for a deduction in Utah, subject to the statutory cap and limited by 
the amount of the taxpayer’s Utah income for that tax year.  Whether the other state allows a tax 
deduction or provides for recapture of the deduction is not a matter that impacts Utah’s revenues 
or the application of Utah income tax law.  As stated above, the taxpayer is allowed a deduction 
in Utah for the contribution made to establish the SAVINGS PLAN account without regard to tax 
implications in other states.

ROLLOVERS INTO SAVINGS PLAN FROM COVERDELL ESA’s OR QUALIFIED US 
SAVINGS BONDS

 Federal law recognizes a tax-free rollover of Coverdell ESA fund and US Savings Bonds.  
You have asked if rollovers from these accounts to a SAVINGS PLAN account qualify for 
deduction.

 Contributions to accounts from any source qualify for the deduction.

RECAPTURE OF UTAH DEDUCTIONS AFTER ROLLOVER FROM A SAVINGS 
PLAN ACCOUNT TO A NON-SAVINGS PLAN ACCOUNT.

 SAVINGS PLAN account holders may withdraw funds from the SAVINGS PLAN 
account and roll those funds over to another state’s plan.  You asked if this disbursement out of 
the SAVINGS PLAN is considered a non-qualified disbursement, subjecting it to recapture in 
Utah.  



 Utah law imposes tax on unqualified disbursements to the extent that they were deducted 
on a Utah return in previous tax years if the funds are not used for qualified higher education 
costs of the beneficiary.  Qualified higher education costs are defined in Utah Code Ann. 
§53B-8a-102 (8) as “certified costs of tuition, fees, room and board, books, supplies, and 
equipment required for the enrollment or attendance of a designated beneficiary at an institution 
of higher education.”  A disbursement for any other purpose subjects the disbursement to 
recapture to the extent of the amount that was deducted on previous Utah tax returns.  (See Utah 
Code Ann. §§59-10-114 and 59-7-105)  An investment in another account, even for an 
educational savings plan in another state, is not a qualified contribution, and is thus subject to 
recapture.

PROSPECTIVE APPLICATION

 Regarding the issue of prospective application, it appears that our response is consistent 
with your preferred response.  The statutory language sets out a system of recapture for funds 
rolled out of SAVINGS PLAN accounts and allows a deduction for rolling into a Utah account.  
An account holder who failed to comply with the recapture provisions may be subject to audit, 
and could be liable for any unpaid taxes attributable to funds that were rolled out of the 
SAVINGS PLAN.  An account holder who failed to claim a deduction for rolling funds into a 
new Utah account may file an amended return to claim the deductions within the statutory period 
allowed. 

        For the Commission,

        Marc B. Johnson
        Commissioner

06-016
MBJ/IR


