
05-003 
 
NAME 
ADDRESS 
PHONE 
 
Dear Commissioner Johnson, 
 
Our firm represents a client who would like to request a Private Letter Ruling on a sales 
tax matter. Our client sells playground equipment that is typically used in public and 
private parks, in tot lots in subdivision developments, and etc. Approximately 20% of the 
playgrounds that are sold are to private entities. Sales tax is collected on the purchase 
price of the playground equipment when sold to these private entities. Approximately 
80% of the playground sales are to cities, counties, schools, etc. (“political 
subdivisions”). Typically, when the client sells the playground equipment to political 
subdivisions, it does not collect any sales tax due to the exemption for political 
subdivisions found in Utah Code Ann. §59-12-104(2). Our client does not typically 
assemble or install the playground equipment. However, if a customer wants our client to 
install the playground equipment, it will do so. If a customer requests assemble and 
installation, the charge for installation is separately stated and charged to the customer. 
Sometimes the installation is billed on a completely separate invoice from the playground 
equipment and sometimes it is listed as a separate charge on the same invoice as the 
playground equipment. Approximately 15% to 20% of the political subdivision 
customers ask our client to assemble and install the playground equipment. 
 
The question that now arises is whether or not our client is required to collect sales tax 
from the sale of playground equipment to political subdivision customers when such 
entities request that the playground equipment be assembled and installed by our client. 
As the Commission is aware the exemption for political subdivisions has an exception for 
“construction materials” that are not installed by the employees of the political 
subdivision. The purpose of this letter is to request clarification as to whether or not the 
sale of the playground equipment to political subdivisions that is assembled and installed 
by our client is subject to sales tax as being viewed as some type of “construction 
material.” 
 
We do not believe that the playground equipment should be treated as a construction 
material and do not believe that sales tax should be triggered should a political 
subdivision customer request that the client assemble and install the playground 
equipment. Our conclusions are based on the following: 
 
Construction materials are typically defined as “tangible personal property such as 
lumber, bricks, nails, and cement that are used to construct buildings, structures, or 
improvements on the land and typically lose their separate identity as personal property 
once incorporated into the real property.” Utah Admin. Rule R865-19S-58.A.1. 
 



The statutory definition of construction materials is a little more broad than the 
administrative rule and defines construction materials as “any tangible personal property 
that will be converted into real property”. Utah Code Ann. §59-12-102. 
 
In prior Private Letter Rulings, this Commission has applied the statutory and 
administrative rule definitions to state that “As a general rule, anything that is affixed real 
property that becomes an integral part of the real property improvement upon installation 
is treated like construction materials.” Private Letter Ruling 97-035. “However, 
attachment alone is not determinative.” Private Letter Ruling 95-051. “Personal property 
which is merely affixed to real property” is distinguishable from “personal property 
which has been converted into real property.” Id. And see Private Letter Ruling 97-035. 
Personal property that is “attached to real property merely for stability” retains its 
personal property characteristics and is not deemed to be construction material. Utah 
Admin. Rule R865-19S-58.D.1. 
 
The questions then becomes whether or not the playground equipment is affixed to real 
property in such a manner that it loses its personal property characteristics and becomes 
an integral portion of the real property improvement. 
 
In Nickerson Pump and Machinery Co. v. State Tax Commission, 361 P.2d 520 (Utah 
1961), the Utah Supreme Court listed several factors that should be reviewed in 
determining whether or not an item of personal property retains its personal property 
status or becomes converted into the real property. In Nickerson Pump, the Court 
concluded that the pumps were not permanently affixed to the land and remained 
personal property. In particular, the Court reached these conclusions because:  
 
(1) The pumps were “readily removable without harm to the structures in  

which they were placed. 
(2) The pumps could have been used in other locations, if the owner desired to move 

them.  
(3) The primary purpose of the transaction was the sale of the pumps. The placement 

of the pumps “was a mere convenience for the purchaser because of the great 
weight of the pumps which required special equipment to move them.” 

 
We believe that when these tests are applied to the playground equipment in this matter, 
the same result is achieved in that the playground equipment is not permanently attached 
to real property or converted into real property. 
 

(1) The playground equipment is “readily removable without harm to structures in 
which they were placed.” In this matter, the playground equipment can be 
easily removed and transported to another location without any harm at all to 
the real property or any building. 

(2) The playground equipment can be used in other locations, if the owner desires 
to move it. The playground equipment is assembled on location and is easily 
attached to supporting posts. In order to stabilize the playground equipment, 
post holes are dug into the ground and the poles holding the playground 



equipment are placed into the post holes. Cement is then poured into the post 
holes to add stability. The playground equipment is attached to the ground 
“merely for stability” and does not lose its personal property characteristics. If 
the owner desires to remove the playground equipment, the owner merely 
needs to unbolt the playground equipment from the supporting poles and then 
dig the posts out of the ground. The cement is broken off of the posts and the 
entire assembly can be moved to a different location. Approximately 2 or 3 
times each year, our client is asked to come and move playground equipment 
to another location. 

(3) The primary purpose of the transaction in this matter is the sale of the 
playground equipment. The placement and/or assembly of the playground 
equipment “is a mere convenience to the purchaser.” As stated above, the 
overwhelming majority of customers of the client assemble and install their 
own playground equipment. Nevertheless, as a mere convenience to the 
purchaser, the client will assemble and stabilize the playground equipment. 
This occurs in approximately 15% to 20% of its transactions with political 
subdivisions. 

 
Based on the foregoing, we do not believe that the playground equipment is a 
construction material. Rather, it is a separate and distinct piece of equipment that can be 
easily removed from one location to another and retains its personal property 
characteristics. Consequently, we request that the Commission issue a letter ruling that in 
the above situations, no sales tax is owed should a political subdivision customer request 
our client to assemble and stabilize the playground equipment because the playground 
equipment retains its personal property characteristics and is not a construction material. 
 
If you have any questions or require a clarification on any of the items contained in this 
letter, please call me. 
 
Sincerely, 
 
NAME 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



 
 
 
 
 
 
RESPONSE LETTER 
 
September 27, 2005 
 
NAME 
ADDRESS 
PHONE 
 
Re: Private Letter Ruling Request 05-003-Playground Equipment 
 
Dear NAME: 
 
We have received your request for a private letter ruling concerning tax liability 
associated with the sale and installation of playground equipment to cities, counties, 
schools, ect. (“political subdivisions”). Specifically you have asked whether or not your 
client is required to collect sales tax from the sale of playground equipment to political 
subdivision customers when such entities request that the playground equipment be 
assembled and installed by your client.  
 
From your letter we understand that your client sells playground equipment and about 
80% of your client’s sales are made to political subdivisions. Approximately 15% to 20% 
of the political subdivision customers ask your client to assemble and install the 
playground equipment. If the customer requests installation, the charge for installation is 
separately stated and charged to the customer by your client. 
 
As you have noted in your request, Utah Code Sec. 59-12-104(2) provides a sales tax 
exemption for sales to political subdivisions. However, there is a statutory exception to 
the exemption at Utah Code Sec. 59-12-104(2)(a) for “construction materials” that are 
not installed or converted to real property by employees of the state, its institutions or its 
political subdivisions. The specific question then becomes whether the playground 
equipment would be considered “construction material” for purposes of the exception to 
the exemption.  
 
You have considered the applicable statute and law in this matter in reaching your 
conclusion that these sales would not be subject to sales tax. The statutory definition at 
Utah Code Sec. 59-12-102(19) provides that “construction material” is any tangible 
personal property that will be converted to real property. Utah Admin. Rule R865-19S-
58.A.1 defines “construction material” as “tangible personal property such as lumber, 
bricks, nails, and cement that are used to construct buildings, structures or improvements 
on the land and typically lose their separate identity as personal property once 



incorporated in the real property.” The rule goes on to state that it “does not apply to 
contracts where the retailer sells and installs personal property that does not become part 
of the real property. Examples of items that remain tangible personal property even when 
attached to real property are: 1. moveable items that are attached to real property merely 
for stability or for an obvious temporary purposes . . .:” Utah Admin. Rule R865-19S-
58.D.  
 
In your letter you have outlined the nature of the equipment and the installation. You 
indicate that the equipment is assembled on location and is easily attached to supporting 
posts. In order to stabilize the playground equipment, postholes are dug into the ground 
and the poles holding the playground equipment are placed into the postholes. Cement is 
then poured into the postholes to add stability. To move the equipment, it merely needs to 
be unbolted from the supporting poles. The poles then would be dug out of the ground, 
the cement broken off the posts and the entire assembly moved to a different location. 
You indicate that your client is asked two or three times per year to move playground 
equipment from one location to another. You also indicate that the political subdivision 
customers who purchase the playground equipment usually assemble and stabilize or 
install the equipment themselves, with you client performing this service in only 15% to 
20% of the transactions with political subdivisions.  
 
In answering your question the Commission notes that the applicable rule specifically 
indicates that moveable items attached to real property merely for stability are not 
construction materials. Utah Admin. Rule R865-19S-58.D. The Commission notes that 
there are numerous items that are attached to the ground for stability and listed in the Tax 
Commission Administrative Rules as personal property for property taxation purposes. 
Utah Admin. Rule R884-24P-33 lists specific classes of items taxed as personal property, 
like amusement rides that must be affixed to in some manner to real property for stability. 
Utah Admin. Rule R884-24P-33.E.7. Additionally items like billboards, sign towers, 
radio towers and ski lift and tram towers all must be attached to the ground for stability, 
yet they are specifically listed as personal property at Utah Admin. Rule R884-24P-
33.E.15. Although this rule was promulgated in the property tax content, it appears that 
when the courts have considered the issue of when personal property becomes converted 
to real property they have looked at the same criteria for both sales tax and property tax 
purposes. Crossroads Plaza v. Salt Lake County, 912 P.2d 961 (Utah 1996).  
 
In Nickerson Pump and Machinery Co. v. State Tax Commission, 361 P.2d 520 (1961), 
the Utah Supreme Court considered whether pumps that were sold and then placed into 
real property remained personal property for sales tax purposes. In finding that the pumps 
remained personal property the Court noted that they could be removed without harm to 
the real property, they could be moved and used in other locations, and the primary 
purpose of the transition was the sale of the pump, the placement “was a mere 
convenience for the purchaser because of the great weight of the pumps which required 
special equipment to move them.” 
 
Based on your representations we find that: 



1) after the installation the playground equipment can be, and is occasionally 
moved and used at other locations; 
2) political subdivisions can and generally do assemble and install the equipment 
making this service appear to be a mere convenience for the purchaser; 
3) when removed the equipment leaves only a hole in the ground that could easily 
be filled; and  
4) there is no substantial difference from the way the playground equipment is 
attached to the ground for stability as items classified in the rule as personal 
property, like billboards and amusement rides. 

 
Therefore we conclude that the playground equipment remains personal property and is 
not construction material within the meaning of the exception to the exemption at Utah 
Code Sec. 59-12-104(2)(a). For that reason the Commission agrees that no sales tax is 
owed on the sales from your client to its political subdivision customers, where the 
political subdivision customers have your client assemble and install the equipment. The 
playground equipment retains its personal property characteristics and is not 
“construction material.”  
 
One item of concern in your request letter, however, is on line 4 where you state that tax 
is collected on the “purchase price” of the playground equipment when sold to private 
entities. Just to clarify, since the playground equipment remains tangible personal 
property, your client should be collecting sales tax on its sales price of the equipment. 
See Utah Admin. Rule R865-19S-51. 
 
Our conclusions are based on the facts as you represented. Should the actual situation 
differ from your statements, our decision may be subject to reconsideration. Should you 
have additional questions please do not hesitate to contact us. 
 
For the Commission, 
 
 
Marc B. Johnson 
Commissioner 
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