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Re: Request for Advisory Opinion

We respectfully request an advisory opinion that the pallets addressed in the following factual 
situation qualify for exemption either under Section 59-12-104(23) as “sales of nonreturnable 
containers, nonreturnable labels, nonreturnable bags, nonreturnable shipping cases, and 
nonreturnable casings to a manufacturer, processor, wholesaler, or retailer for use in packaging 
tangible personal property to be sold by that manufacturer, processor, wholesaler, or retailer”, or 
Section 59-12-104(26) as “property purchased for resale in this state, in the regular course of 
business, either in its original form or as an ingredient or component part of a manufactured or 
compounded product”.

Statement of Facts

A Utah manufacturer produces product for sale and shipment to customers.  Manufactured 
products are placed into cartons, which are then stacked onto a pallet.  The pallet, along with its 
contents (the cartons), is then stretch-wrapped to form a secure, unitary package for shipment. 
The entire package is then loaded onto trucks for shipment to customers.  The manufacturer does 
not request that the pallet be returned or charge a separate fee or deposit for the pallet.  The 
manufacturer’s cost of the pallet is merely factored into the sales/purchase price paid by 
customers for the manufactured product.

Acquisition and Disposition of Pallets

As opposed to “buying” the pallets outright, the manufacturer contracts with a pallet provider to 
“lease” the pallets on a day-to-day basis under a pallet pooling arrangement.  The pooling 
arrangement provides that the manufacturer is charged a certain amount for each day that a pallet 
is deemed to be in the manufacturer’s possession.  Pallets are no longer deemed to be in the 
manufacturers possession  (and the manufacturer is therefore no longer obligated for payments) 
when the pallets are shipped to customers within the pooling program or are otherwise 
transferred outside the pooling program.  For pallets that are transferred outside the pooling 
program, the manufacturer pays a predetermined settlement fee per pallet to the pallet provider to 
cover any losses.

Contractually, title to all leased pallets vests with the pallet provider.  The pallet provider 
maintains responsibility for the recovery and recycling of all pallets back into the pooling 
program.  The manufacturer is merely responsible for providing the pallet provider with tracking 
information regarding the destination or disposition of all pallets.



Missouri Supreme Court Decision

In Brambles Industries, Inc. v Director of Revenue, 80687 S.W.2d 568 (12/22/98), the Missouri 
court determined that “leased” pallets obtained under pooling arrangements similar to the factual 
situation discussed above qualify for Missouri’s resale exemption.

Opinion Requested

We respectfully request that the Utah State Tax Commission issue an advisory opinion that 
pallets leased under the pooling arrangement discussed above quality for exemption under 
Section 59-12-104(23) as “sales of nonreturnable containers, nonreturnable labels, nonreturnable 
bags, nonreturnable shipping cases, and nonreturnable casing to a manufacturer, processor, 
wholesaler or retailer for use in packaging tangible personal property to be sold by that 
manufacturer, processor, wholesaler or retailer.”  The manufacturer uses the pallets as containers 
used to ship product to customers and the customers are under no obligation to the manufacturer 
to return the pallets.

Alternatively, the pallets qualify for exemption under Section 59-12-104(26) as “property 
purchased for resale in this state, in the regular course of business, either in its original form or as 
an ingredient or component part of a manufactured or compounded product”.  The manufacturer 
sells its product in the form of a stretch-wrapped, unitary package which includes a pallet.  The 
manufacturer transfers both possession of the pallet and title to the products contained thereon to 
its customers for consideration (i.e., the sales/purchase price paid for the unitary package).  This 
“resale” argument is further supported by Section 59-12-102(60), which generally provides that a 
taxable “retail sale” or “sale at retail” means a sale, lease, or rental for a purpose other than:  (a) 
resale; (b) sublease; or (c) subrent.

We are not aware of any pending Utah audits, refund claims, or cases regarding the factual 
situation underlying this advisory opinion request.  If you have any questions regarding this 
advisory opinion request or any other matter, please phone me at PHONE NUMBER.



RESPONSE LETTER

May 31, 2005

NAME 
ADDRESS

RE: Private Letter Ruling Request – Sales Tax and Leases of Pallets in a Pooling 
Arrangement

Dear NAME,

We have received your request for an opinion concerning the taxability of transactions 
involving a manufacturer’s lease of pallets on a day-to-day basis under a pallet pooling 
arrangement.  Although the Commission has previously ruled a similar transaction to be taxable 
in Utah State Tax Commission Private Letter Ruling 00-018, you have asked the Commission to 
find the transaction exempt under either of two Utah provisions.  Your first point relates to Utah 
Code Ann. §59-12-104(23), which exempts “sales of nonreturnable containers, nonreturnable 
labels, nonreturnable bags, nonreturnable shipping cases, and nonreturnable casings to a 
manufacturer, processor, wholesaler, or retailer for use in packaging tangible personal property to 
be sold by that manufacturer, processor, wholesaler, or retailer.”  Second, you refer to UCA 59-
12-104(26), which exempts “property purchased for resale in this state, in the regular course of 
business, either in its original form or as an ingredient or component part of a manufactured or 
compounded product[.]”  We understand the “shipping pool” you describe to involve a 
manufacturer leasing pallets from a supplier for a limited period of time until the pallet is 
shipped to the manufacturer’s customer, then returned to the “shipping pool.”  For any pallet not 
returned to the “shipping pool,” the manufacturer pays the supplier a predetermined price.

From the information you have provided, there appear to be two possible, distinct 
transactions.  First, the manufacturer enters into a transaction to lease a pallet on a daily basis for 
use in shipping its products to its customers.  Should the pallet be shipped outside the pooling 
program and lost, however, the manufacturing must pay a predetermined settlement fee.  The 
Commission considers the settlement fee to be the purchase price of a second transaction, which 
is the purchase of the pallet.  In other words, the first transaction is the lease of the pallet, while 
the second transaction, the purchase of the pallet, only occurs if the pallet is not returned to the 
shipping pool.  We will separately address the taxability of each of these transactions below.

Before discussing each of these transactions, we address whether a “pallet” is the type of 
item contemplated for exemption under Section 59-12-104(23).  While this section exempts 
certain specified nonreturnable items including “shipping cases” and “containers,” the language 
does not include the term “pallet.”  However, the Commission’s long-standing policy is to 
consider a “pallet” to be a “shipping case” or “container” for purposes of the exemption.  The 
Commission believes such a conclusion is reasonable, given that a pallet is usually one part of 
the total shipping case or container.



Lease.  You contend that the lease of pallets under the circumstances described is exempt 
from taxation.  To support your position, you refer to Brambles Indus. v. Director of Revenue, 
981 S.W.2d 568 (Mo. banc 1998), in which the Supreme Court of Missouri found that leases of 
pallets in a pooling arrangement by Brambles Industries, Inc. (a/k/a/ Chep USA) to a 
manufacturer were exempt from taxation.  That case did not address whether Missouri had a 
specific exemption for transactions involving pallets or other container and packaging materials. 
Nor did the Court specifically analyze whether a “sale” of pallets (involving a transfer of title) 
was exempt from taxation under Missouri’s resale exemption.  Instead, because the Director of 
Revenue had conceded that a “sale” of pallets in a pooling arrangement would be exempt under 
the resale exemption, the issue before the Court was whether a “lease” of pallets (without 
passage of title) should be treated similarly to a “sale” under Missouri law and, as a result, also 
be exempt.1

States without explicit provisions governing the taxability of sales of containers and other 
packaging materials generally resolve issues by determining whether the manufacturer purchases 
the materials for resale (as part of the product it sells) or whether it consumes the materials (as an 
incident to its sales and delivery of its product).  However, Utah has an explicit statute for 
dealing with the taxability of such materials.  UCA 59-12-104(23) provides an exemption from 
taxation, but only if the container or other packaging materials are “nonreturnable.”  Under the 
pooling arrangement you describe, the pallets are returned to the lessor in order to terminate the 
manufacturer’s responsibilities with respect to the leased pallets.  Under such circumstances, we 
consider the pallets to be “returnable” materials and, accordingly, the transactions you describe to 
be taxable under Utah law.

 With respect to your second point, when the Commission considers the applicability of 
Utah’s resale exemption, we believe the lease transactions are still taxable.  Utah Admin. Rule 
R865-19S-48(

A)(1) (“Rule 48”) provides that sales of containers, labels, bags, shipping cases, and 
casings are taxable when “sold to the final user or consumer[.]”  We do not consider the 
manufacturing’s customer to be the final user or consumer of the pallets.  Under the 
circumstances described, we would consider the manufacturer, who leases the pallets, to be the 
final consumer of the pallets for that period for which it is entitled to the right of possession or 
use under the lease.  Accordingly, the manufacturer’s transaction to lease pallets that are 
returnable is not a sale for resale.   We note that while the lease between the pallet provider and 
the manufacturer is subject to taxation, the pallet provider may purchase the pallets tax-free 
under the resale exemption.    

1      The Commission is also aware that other states, both with and without specific 
exemptions relating to containers and packaging materials, have considered transactions 
involving leases of pallets in a pooling arrangement to be taxable.  See In the Matter of the 
Appeal of Imperial Sugar Company from a Decision by the Department of Revenue, 2002-108, 
06/11/2003 (also involving leases by Chep USA); California Sales Tax Counsel Ruling No.  
195.1526 (1/2/98; 5/14/98) (ruling that pallets leased to a manufacturer in a pooling arrangement 
constitute “returnable” containers); Texas Comptroller’s Decision No. 40,282 (12/09/2002).



Settlement Fee.  As for the second potential transaction, we understand that subsequent to 
leasing a pallet, there may be occasion when a manufacturer ships a “leased” pallet to a customer 
outside the pooling program.  If so, the manufacturer is required to pay a settlement fee for the 
“lost” pallet.  Under these circumstances, the Commission considers the settlement fee to be the 
purchase price of a pallet that, at the time of the purchase, will not be returned.  It does not matter 
that the pallet is the “type” of pallet that could have been returned.  What is critical is that, at the 
time of the second transaction, it is not contemplated that the pallet will be returned. 
Accordingly, the pallet purchased is now a “nonreturnable” shipping case or container and its 
purchase is exempt from taxation under Section 59-12-104(23). The fact that the settlement fee is 
exempt does not affect the taxability of the lease payment associated with the same pallet.  At the 
time the pallet was leased, it was contemplated that it would be returned.  Again, we consider 
these to be separate and distinct transactions. 

The  Commission’s  ruling  is  based  on  the  facts  and  circumstances  described  herein. 
Should  the actual  circumstances  be difference,  our  response could also be different.   Please 
contact us if we can provide any further assistance.

For the Commission,

Marc B. Johnson
Commissioner
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