
September 24, 2004 
 
 

04-022 
 
NAME 
ADDRESS 
 
NAME 
 
Re: Tax Commission Rule R865-19S-58 

Sales Tax Exemption for Purchases of Construction Materials Made by Religious or Charitable 
Institutions. 

 
Last April both NAME, POSITION, and I spoke with you regarding the SOCIETY being exempt from 
paying sales tax for construction materials in relation to construction projects at COMPANY. At that time 
we were embarking on the $$$$$ PROJECT using City bond funds. We will be starting construction on 
another $$$$$$ bond project next spring, “PROJECT”, and hope to have more projects in the future. 
 
On behalf of the SOCIETY I would like to apply for a private letter ruling in order to have something 
official on file regarding the tax exemption. 
 
Thanks for your Help, 
NAME 



May 31, 2006 
 
NAME 
ADDRESS 
 
Dear NAME, 
 
 We received your request regarding sales tax issues related to construction materials used 
in construction projects at COMPANY. You stated that Salt Lake City bond funds are paying for 
projects at the COMPANY. You referred to Administrative Rule R865-19S-58(4) (“Rule 58”) 
regarding a sales tax exemption for purchases of construction materials made by a religious or 
charitable organization. You referenced a conversation and notes from a manager in the auditing 
division who stated that the SOCIETY “could enter into real property contracts and not have to 
pay tax on the materials based on the religious/charitable exemption on real property jobs.” 
 
 SOCIETY is a 501(c)(3) organization whose purpose is to give guidance and support to 
the COMPANY. Under an agreement with Salt Lake City (“City”), SOCIETY essentially 
operates the COMPANY. You stated SOCIETY enters into a contract for the construction of 
facilities located on the COMPANY premises. According to a copy of a Construction Project 
Management Agreement between SOCIETY and a construction company (“contractor”), 
SOCIETY acts as an agent for the City. We understand from the contract that the contractor, not 
SOCIETY, purchases the construction materials and installs or converts them to real property. 
We also understand from conversations with you that the contractor requests reimbursement for 
the work performed by the contractor. SOCIETY submits this request to the City. If City bond 
funds for this purpose are available, the City allows them to be used to reimburse the contractor. 
If City bond funds are not available, the contractor is reimbursed with SOCIETY funds. 
 
  Before addressing the specific question of exemptions, we note that SOCIETY would 
not be responsible for paying sales tax directly for a real property contract, in that such contracts 
are not subject to sales tax. However, the contractor would be subject to sales tax on its 
purchases of construction materials. These taxes would presumably be passed through to 
SOCIETY as part of, and in the form of, payment for work performed. 
 
 Based on the analysis that follows, the Commission does not find that the purchase of 
construction materials for construction projects at the COMPANY would be exempt from sales 
tax under the situation you have described. Furthermore, as any exemption that might be 
available to SOCIETY is not applicable in this situation, the contractor is also not exempt from 
paying sales tax on its purchases of construction materials and should not provide an exemption 
certificate to its seller of construction materials. This finding is based specifically on the fact that 
SOCIETY does not purchase construction materials directly, but enters into real estate 
construction contracts, and that it does not own the property in question. 
 In responding to your request, we will address two fundamental issues: 1) ownership of 
the property, and 2) the relevant law dealing with exemptions. 
 
 Ownership 
 



 Ownership of the property is critical in determining whether an exemption is due under 
the relevant exemption statutes and administrative rule. You have represented that the City owns 
the real property where the COMPANY is located. We have also reviewed a copy of an 
agreement between the City and the SOCIETY. It is our understanding the terms of this 
agreement currently governs the relationship between the city and the SOCIETY. Paragraph 3(a) 
of the agreement states, 
 

 “. . . title to all existing animals and all animals hereafter acquired by the 
SOCIETY for exhibition purposes in the COMPANY gardens and to all 
buildings, additions, alterations, or other improvements of every kind, nature, or 
description placed upon the above described grounds shall immediately vest in 
SALT LAKE CITY CORPORATION and shall be peaceably delivered to the 
CITY by the SOCIETY at the termination of this agreement unless superseded by 
a written agreement with the CITY providing for other disposition of said animals 
and property;” 

 
On DATE, OTHER NAME, Finance Manager for SOCIETY, confirmed that Salt Lake City 
owns the land and improvements. It is clear that Salt Lake City owns the property operated by 
the COMPANY. Furthermore, based on the documents you have provided, as well as from our 
discussions, we conclude that the zoo itself is not a separate legal entity that owns any property 
or assets. 
 
 Applicable Law 
 
 There are two possible exemptions under state law for sales tax exemptions on purchases 
of construction materials; purchases by charitable organizations or governmental entities.  
 
 Charitable Organizations 
 
 There are two pertinent provisions dealing with sales tax exemptions on purchases of 
construction materials by religious or charitable organizations. To begin, Utah Code Ann. §59-
12-104 (8) states:  
 

The following sales and uses are exempt from the taxes imposed by this chapter: 
(8) sales made to or by religious or charitable institutions in the conduct of their 
regular religious or charitable functions and activities, if the requirements of 
Section 59-12-104.1 are fulfilled; 
 

§59-12-104.1 (2)(a) further states: 
 
Except as provided in Section 59-12-104, sales made to a religious or charitable 
institution or organization are exempt from the sales and use tax imposed by this 
chapter if the sale is made in the conduct of the institution's or organization's 
regular religious or charitable functions and activities. 

 
Second, Rule 58(4)(a) requires a religious or charitable organization make payment 



directly to the vendor. In this case, the contractor, not SOCIETY, purchases the materials from, 
and makes payment directly to, the vendor. The contractor then requests reimbursement from 
SOCIETY. Because the sale is made to the contractor, the requirements of these statutes and rule 
are not met. The religious or charitable exemption is therefore not available under the above 
noted provisions, notwithstanding SOCIETY’s 501(c)(3) status. 

 
Rule 58(4)(b), does provide for the exemption to apply to a purchase of construction 

materials on behalf of a religious or charitable institution. However, subparagraph (4)(b)(i) 
clarifies this exemption further, requiring that the materials be “clearly identified and segregated 
and installed or converted to real property owned by the religious or charitable institution.” 
(Emphasis added.) Even assuming the contractor makes the purchases on behalf of SOCIETY, 
and not the City, the materials are not “installed or converted to real property owned by the 
religious or charitable institution.” Accordingly, they are subject to sales tax. See R865-19S-
58(B)(5). 

 
In addition, even if COMPANY were a separate legal entity established as a 501(c)(3) 

organization, it would have to both own the property and enter into the construction contract 
itself in order to qualify for the exemption. This is not the case here. 
 
 Governmental Entities 
  
 We have also considered another possible exemption found in §59-12-104(2), which 
generally exempts purchases by the State or its political subdivisions from sales tax. This 
exemption usually does not apply to construction materials purchased by the State or its political 
subdivisions. However subparagraph (2)(a)(ii) states the exemption would apply to “construction 
materials purchased by the state, its institutions, or its political subdivisions which are installed 
or converted to real property by employees of the state, its institutions, or its political 
subdivisions.” 
 
 If Salt Lake City were to purchase the construction materials directly, and the materials 
were installed or converted to real property by city employees, the purchase would be exempt 
from sales tax. (We note that the provision under Rule 58(4)(b), which extends the exemption to 
purchases on behalf of a charitable institution, without a requirement for conversion by 
employees of the charitable institution, does not apply to the state or its political subdivisions.) 
 
 In this case, however, a contractor is purchasing and installing or converting the materials 
to real property owned by the City. Assuming that purchases reimbursed by City bond funds are 
viewed as being made by the City, with SOCIETY acting as its agent, the contractor is still 
installing or converting the materials to real property. Thus the exemption set forth in §59-12-
104 (2)(a)(ii) does not apply. 
 
Conclusion 
 
 In summary, although the real estate construction contracts you have described are not 
subject to sales tax, we find the purchases made by the contractor are subject to sales tax, which 
should be collected and remitted by the seller. The role played by the SOCIETY does not exempt 



the transactions you have described from sales tax.  
  
 This conclusion is based on the information provided to us. Our response might be 
different if the facts are other than those upon which our response is based. Please contact us if 
you have any other questions. 
 

For the Commission, 
 
 

 
Marc B. Johnson 
Commissioner 
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04-022 


